Clicky


VVD verbaasd dat eigen minister in beroep gaat om Schipholkrimp

VVD verbaasd dat eigen minister in beroep gaat om Schipholkrimp
11-04-2023 20:14 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - De VVD begrijpt niet waarom haar eigen minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in beroep gaat, zodat Schiphol alsnog kan krimpen. De rechter oordeelde dat de manier waarop Harbers dat nu wil geen stand houdt, maar de minister kondigde dinsdag aan in beroep te gaan tegen dat oordeel.

Het kabinet wil dat het aantal vluchten op Schiphol in het seizoen 2023/2024 afneemt van 500.000 naar 460.000. Uiteindelijk moet het aantal vluchten naar 440.000. Luchtvaartmaatschappijen waren naar de rechter gestapt, omdat het kabinet volgens hen niet de juiste Europese procedures doorliep.

"Ik ben verbaasd dat de minister nu al in beroep gaat. Waarom maken we niet eerst afspraken met de luchtvaartmaatschappijen?" vroeg VVD'er Daniel Koerhuis zich af tijdens een debat. Ook andere rechtse partijen zijn kritisch, terwijl links het besluit van de minister steunt.

Wybren van Haga (BVNL) wil dat Harbers eerst alternatieven onderzoekt voordat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. "Met zulke vrienden heeft Schiphol geen vijanden meer nodig", sneerde hij. "Waarom legt de minister zich niet neer bij het vonnis?" Van Haga zei blij te zijn dat Koerhuis zich uitsprak tegen zijn partijgenoot. Ook het CDA vindt het zorgelijk dat de zaak nu wordt "uitgevochten" bij de rechter. "Het is de Staat tegenover een staatsdeelneming. Blijf vooral samenwerken", riep CDA'er Harmen Krul de minister op.

Linkse en progressieve partijen zijn positiever. "Het is goed dat het beroep er komt", zei GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Wel wil zij weten wat er nu terechtkomt van het doel om het aantal vluchten terug te brengen naar 440.000. D66 noemde het besluit van het kabinet om minder vluchten toe te staan "moedig", maar is ontevreden dat dit plan "van tafel is geveegd". "De echte verliezers zijn de omwonenden", zei D66'er Raoul Boucke. De SP en de PvdA vinden dat groei van Schiphol de arbeidsomstandigheden daar nog verder onder druk zet. De luchthaven kampte met lange wachtrijen en geannuleerde vluchten omdat er te weinig personeel was in onder meer de beveiliging en de bagageafhandeling.

Harbers vond de uitspraak van de rechter "niet in het belang van de omwonenden". Door het aantal vluchten te verminderen, moeten omwoners minder last krijgen van bijvoorbeeld herrie, luchtvervuiling en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen. De luchtvaartbranche reageerde teleurgesteld dat Harbers in hoger beroep ging. "Het was immers overduidelijk dat de juiste procedures niet zijn doorlopen", zei Marnix Fruitema van branchevereniging BARIN. Schiphol liet desgevraagd weten nog bezig te zijn om "positie te bepalen", en de KLM bereidt zich voor op het hoger beroep.