Clicky


 


Limburgers naar hoogste Belgische rechter vanwege groei vliegveld Luik

Limburgers naar hoogste Belgische rechter vanwege groei vliegveld Luik
22-03-2023 19:16 | Buitenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Twaalf gemeenten in Belgisch en Nederlands Limburg stappen naar de Belgische Raad van State uit onvrede met een vergunde uitbreiding van vliegveld Bierset bij Luik, vlakbij de grens met Eijsden. Van de Waalse overheid hoeft het vliegveld Liège Airport pas over zeven jaar een aanzienlijke reductie van de geluidshinder na te streven, de eerste jaren is er zelfs een toename van de hinder, aldus de bezwaarmakers.

"Behalve economische leefbaarheid van de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen is er geen onderbouwing gegeven voor het toestaan van deze hinder", aldus wethouder John Aarts (VVD) van Maastricht in een brief aan de gemeenteraad woensdag.

De vergunning houdt verder geen enkele rekening met de gevolgen voor kwetsbare natuurgebieden (Natura2000) in Nederland en stikstof wordt verder niet onderzocht. Voor stikstof wordt alleen verwezen naar een klein Natura2000 gebied op Waals grondgebied.

Op 17 maart spraken Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen Wittem, Vaals en acht Belgisch-Limburgse gemeenten af om wederom samen op te trekken. De bezwaarmakers laten een Belgische advocaat het beroep bij de Raad van State voorbereiden. De twaalf maakten een jaar geleden ook al gezamenlijk bezwaar tegen de verleende vergunning, maar vinden dat er onvoldoende tegemoet is gekomen aan hun bezwaren.

In de nieuwe vergunning staat de Waalse overheid 55.000 vluchten toe. Eerder waren 70.000 vluchten voorzien, maar daartegen maakten de Limburgers met succes bezwaar. Nu bedraagt het aantal vluchten zo’n 35.000 op jaarbasis.

Na het eerdere bezwaar door de Limburgse gemeenten werd de nachtperiode verlengd van 06.00 uur naar 07.00 uur. Daarin wordt geluidshinder zwaarder gewogen.

Niet alleen de Limburgse gemeenten stappen naar de hoogste Belgische rechter. Liège Airport, goed voor zo’n 9000 banen, nam die stap ook. Het vliegveld vindt dat er te veel beperkingen worden opgelegd.

In Zuid-Limburg regent het al jaren klachten over vliegtuiglawaai door toestellen vanaf en naar Luik. Met name in en rond Eijsden klagen inwoners steen en been. Zonder succes.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions