Clicky


Ongevallen en langzaam rijdend verkeer door sneeuw

Ongevallen en langzaam rijdend verkeer door sneeuw [+video]
20-01-2023 08:55 | Weer en Verkeer | auteur ANP

UTRECHT - [update 09:30 uur] Sneeuwval zorgt vrijdagochtend in verschillende delen van Nederland voor langzaam rijdend verkeer, ongevallen en slippartijen. Vanaf 08.00 uur geldt code oranje in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Voor Limburg en het oosten van Gelderland begint code oranje om 10.00 uur, aldus het KNMI.

Volgens de ANWB rijdt het verkeer in het westen van Noord-Brabant op veel plaatsen langzaam door de sneeuw. Ook in de provincie Utrecht en in het zuiden van Noord-Holland rijdt het verkeer hierdoor minder snel.

"We krijgen steeds meer meldingen van ongevallen en slippartijen binnen", zegt Rijkswaterstaat. Op de A4 bij Burgerveen, de A9 bij Akersloot en op de A27 bij Utrecht moeten voertuigen geborgen worden. De slippartijen leiden nog niet tot grote problemen voor het verkeer. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vooral op verbindingswegen en op- en afritten extra alert te zijn.

Rijkswaterstaat meldt daarnaast meer files dan gebruikelijk voor een vrijdagochtend, rond de 100 kilometer. De gemiddelde 'spitspiek' is op vrijdagochtend zo'n 25 kilometer file. De langste files staan op de A27 richting Gorinchem tussen Utrecht-Noord en knooppunt Lunetten, de A58 richting Breda tussen knooppunt Zoomland en knooppunt De Stok en de A58 richting Bergen op Zoom tussen Roosendaal-Oost en knooppunt Zoomland. Op de A9 richting Amstelveen is vanwege gladheid de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Akersloot afgesloten.

Eerder waarschuwde Rijkswaterstaat al voor gevaarlijke omstandigheden op de weg in vooral het midden, oosten en zuiden van het land. De buien trekken vanuit het westen over het land waarbij neerslag en natte sneeuw overgaan in sneeuw.

Rijkswaterstaat heeft wegens de gladheid sinds donderdagavond ruim 5 miljoen kilo zout gestrooid.