Clicky


Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond
22-09-2022 12:11 | Financieel | auteur ANP

AMERSFOORT - Met het instellen van een prijsplafond voor energie zouden huishoudens met een warmtepomp duurder uit zijn dan consumenten met een cv-ketel. Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, die becijferde dat de jaarrekening tot wel 900 euro hoger zou kunnen uitvallen. De bevindingen van Slimster staan niet op zichzelf. Energiebedrijf Zonneplan en de Consumentenbond kwamen met soortgelijke conclusies.

Slimster berekende de energiekosten voor gemiddelde huishoudens met een cv-ketel of warmtepomp. Daarbij werden de gemiddelde tarieven gebruikt die de drie grootste energieleveranciers hanteren in hun modelcontracten. Volgens Slimster blijkt daaruit dat huishoudens met een hybride warmtepomp er door een energieplafond ongeveer 31 procent op vooruitgaan. De energierekening van mensen met een elektrische warmtepomp gaat met zo’n 10 procent omlaag.

Daarnaast meldt de vergelijkingssite dat huishoudens met een cv-ketel er door een energieplafond het meest op vooruitgaan. Hun energierekening wordt "ruimschoots gehalveerd". Slimster denkt dan ook dat Nederlanders "de aanschaf van een warmtepomp voorlopig zullen uitstellen".

Gasprijs

Als reden voor de verschillen noemt Slimster dat het plafond voor de gasprijs lager ligt dan dat van de stroomprijs. Zo lag de prijs voor een kuub gas voorheen vier keer hoger dan de prijs voor een kilowattuur stroom. Nu is de gasprijs nog maar twee keer zo hoog als de prijs van stroom.

Zonneplan denkt dan ook dat de invoering van een prijsplafond de energietransitie afremt. "Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ben je bijvoorbeeld in één klap van je totale gasverbruik af. Alleen zal je stroomverbruik ook minimaal verdubbelen", legt een woordvoerder uit. En met een energieplafond zoals dat nu op tafel ligt "betaal je voor die extra stroom de hoofdprijs".

Eerder uitte de Consumentenbond al kritiek op de uitwerking van het energieplafond. Dat zou namelijk niets doen voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet en mensen die hun huis verwarmen met elektriciteit. Ook zet de belangenbehartiger voor consumenten vraagtekens bij de grenzen van het plafond. Die zou huishoudens onvoldoende stimuleren om van het gas af te gaan, iets waar het kabinetsbeleid altijd op aanstuurde.