Clicky


Staking Franse luchtverkeersleiding treft reizigers

Staking Franse luchtverkeersleiding treft reizigers
16-09-2022 10:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/DPA

PARIJS - [update 14:20 uur] Franse luchtverkeersleiders hebben vrijdag door het hele land voor 24 uur het werk neergelegd. Reizigers die van en naar Frankrijk vliegen hebben daardoor te maken met vertragingen en annuleringen. Luchtverkeersleiders willen met de staking meer loon en een verlaging van de werkdruk afdwingen.

Volgens de Franse luchtvaartautoriteit DGAC zijn ongeveer duizend vluchten van en naar Frankrijk geannuleerd. DGAC riep luchtvaartmaatschappijen eerder al op het aantal geplande vluchten van en naar Frankrijk te halveren. Daarop annuleerde onder meer Air France 55 procent van de korte en middellangeafstandsvluchten en 10 procent van de langeafstandsvluchten.

De Franse vakbond voor luchtverkeersleiders SNCTA riep op tot staken nadat zes maanden van onderhandelingen nog niets hadden opgeleverd. De bond eist meer loon ter compensatie van de hoge inflatie. Ook moet er meer personeel worden aangetrokken om de hoge werkdruk voor luchtverkeersleiders te verlagen. Ook zou er sprake zijn van vergrijzing onder Franse luchtverkeersleiders. Zo gaat een derde van het personeel tussen 2029 en 2035 met pensioen. Door de lange opleidingsduur wil de bond dat er volgend jaar een plan ligt om dat probleem tegen te gaan.

Schiphol

Ook op Schiphol blijven veel vliegtuigen naar Frankrijk aan de grond staan. Zo zijn meerdere vluchten van Air France vanaf Schiphol naar luchthavens in Parijs geannuleerd. Volgens KLM is slechts één vlucht geannuleerd als gevolg van de staking.

Een woordvoerder van Transavia laat weten dat de budgetmaatschappij geen vluchten heeft geannuleerd. Transavia vliegt onder meer naar Montpellier en Bergerac, maar daar zijn volgens de zegsvrouw nog een aantal luchtverkeersleiders aan het werk. Wel lopen de vertragingen naar bestemmingen ten zuiden van Frankrijk op tot ongeveer twee uur, omdat toestellen moeten omvliegen.

Vliegtuigen van en naar Zuid-Europa kunnen namelijk niet over Frankrijk vliegen, zo legt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland uit. Er is onvoldoende toezicht op het luchtruim boven Frankrijk.

Luchtruim omzeilen

DGAC werkt samen met de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol om maatschappijen te helpen het Franse luchtruim te omzeilen. Eurocontrol gaf aan ernstige verstoringen te zien van het luchtverkeer.

De bond heeft ook al een tweede stakingsronde aangekondigd, voor 28 en 30 september. De luchtvaartsector in Frankrijk heeft de laatste tijd vaker te maken gehad met stakingen.