Clicky


TLN luidt noodklok over beschikbaarheid AdBlue

TLN luidt noodklok over beschikbaarheid AdBlue
14-09-2022 10:27 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

ZOETERMEER - Transport en Logistiek Nederland maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van AdBlue. Door de hoge gasprijzen schalen verschillende fabrieken in Europa de productie van deze stof af. Bij een tekort zijn de gevolgen voor de transportsector groot.

Een dieselvrachtwagen mag de weg niet op zonder dit additief. "Bij een gebrek aan AdBlue staat de transportsector dus stil", aldus TLN.

Het belangrijkste bestanddeel van AdBlue is ureum, dat van aardgas wordt gemaakt. Door de extreme prijsstijging van aardgas voelen ureum-fabrikanten zich genoodzaakt de productie te stoppen. Daarmee komt ook de productie en beschikbaarheid van AdBlue in gevaar.

AdBlue is een onmisbaar additief voor moderne dieselmotoren. Het zorgt voor een goede naverbranding en schone uitlaatgassen. Zonder AdBlue voldoen dieselvrachtwagens niet aan de wettelijk emissie-eisen en mogen ze dus niet rijden.

TLN heeft daarom zowel in Brussel als in Den Haag de noodklok geluid, opdat het transport van levensmiddelen, medicijnen en andere goederen niet in gevaar komt. "Het wegvervoer moet blijven rijden om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Wij hopen dat er daarom snel actie wordt ondernomen door de EU en de Rijksoverheid."

Recentelijk werd al gemeld dat ook de Duitse transportsector vreest voor een AdBlue tekort nu de grootste Duitse ammoniak- en ureumproducent SKW Piesteritz de productie ongeveer twee tot drie weken geleden stopte om verdere verliezen te voorkomen. Het bedrijf staat op het punt zijn laatste voorraden AdBlue te verkopen. "We staan droog. We zijn onze voorraden aan het legen omdat we niet langer produceren," zei een woordvoerder tegen persbureau Reuters.