Clicky


Piloten Lufthansa gaan opnieuw staken

Piloten Lufthansa gaan opnieuw staken
06-09-2022 10:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/DPA

FRANKFURT - Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben besloten een nieuwe stakingsronde te houden. Pilotenvakbond Vereinigung Cockpit maakte maandagavond bekend dat Lufthansa de tweedaagse actie, die woensdag begint, alleen kan afwenden met een "serieus aanbod". Volgens diverse Duitse media is er dinsdag een nieuwe onderhandelingsbijeenkomst.

"We betreuren het ten zeerste dat de vakbond voortgaat op het pad van escalatie", zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. De nieuwe stakingen hebben gevolgen voor passagiersvluchten die woensdag en donderdag vanuit Duitsland vertrekken, de vrachtdivisie wordt alleen woensdag geraakt.

De piloten legden afgelopen vrijdag zowel passagiersvluchten als de vrachtdivisie plat nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao op niets waren uitgelopen. Ongeveer 130.000 reizigers werden getroffen door de annulering van meer dan achthonderd vluchten. De actie kostte Lufthansa naar eigen zeggen 32 miljoen euro.

De bond wil voor de circa 5000 piloten en officieren een loonsverhoging van 5,5 procent dit jaar en automatische inflatiecorrectie vanaf volgend jaar. Ook speelt er een conflict over de toekomststrategie van de luchtvaartmaatschappij. Lufthansa is bezig een nieuwe maatschappij op te zetten die een deel van de Europese vluchten moet overnemen. De piloten van deze nieuwe maatschappij, Cityline 2 genoemd, vallen niet onder de cao en krijgen minder betaald dan hun collega's.