Clicky


Nabestaanden doodgereden motoragent krijgen vandaag het woord

Nabestaanden doodgereden motoragent krijgen vandaag het woord
06-09-2022 08:39 | Ongevallen | auteur ANP | Redactie Transport Online

ROTTERDAM - [laatste update 14:24 uur] Nabestaanden van de doodgereden motoragent Arno de Korte (47) hebben dinsdag in de rechtbank indrukwekkende slachtofferverklaringen voorgedragen. Zijn moeder en schoonzus spraken van een aanslag op de Rotterdamse verkeerspolitie.

"Mijn zoon was zo'n goede motoragent. Hij behoorde tot de beste motorrijders van het korps", vertelde zijn moeder tijdens de strafzaak tegen Willem M. uit Melissant, die terechtstaat voor moord dan wel doodslag. "Het is niet te bevatten dat iemand bewust het leven van mijn zoon heeft afgenomen. Arno, die gewoon zijn werk aan het uitoefenen was. Een agent in hart en nieren. Een toegewijde motorrijinstructeur."

De nabestaanden benadrukten dat M. (47) betrokken is geweest bij twee eerdere ongevallen, in 2015 en 2020. Het slachtoffer bij het eerste incident was eveneens een motoragent. Die raakte door de aanrijding een arm kwijt. M. kreeg daarvoor een taakstraf van 160 uur. Bij het ongeval in 2020, dat niet heeft geleid tot een strafzaak, kwam een 79-jarige vrouw om het leven. "Ik kan ruim een jaar later nog steeds niet begrijpen waarom deze man nog rondreed in zijn vrachtwagen. Er zijn twee doden en een iemand is verminkt. In de loop van afgelopen jaar is mijn verdriet alleen maar groter geworden", aldus de moeder.

Berouw

De schoonzus van de omgekomen motoragent noemde het onbegrijpelijk dat de nabestaanden tot op de dag van vandaag niets van de vrachtwagenchauffeur hebben gehoord. "Geen enkel woord van berouw", zei ze. Ze noemde de aanrijding een bewuste keuze van M. "Hij heeft niet geremd, sterker, hij is doorgereden."

"Hoe kun je verder gaan met je werk en daarna langs de plek rijden? Hoe kan het zo zijn?" vroeg het nichtje van De Korte zich af. "Dit had allemaal niet hoeven gebeuren. Mijn oom Arno deed gewoon zijn werk."

Strafeis

De Korte werd na de aanrijding honderden meters meegesleurd. Een bevriende collega vertelde hoe ze aankwam op de plek en de motor en daarna haar toegetakelde collega doodstil zag liggen. "Een gruwelijk beeld dat voor altijd op mijn netvlies gegrift zal staan. Ik weet nog dat mijn benen het begaven. Mijn hele wereld stortte in", zei de politievrouw. Ook zij noemde het onbegrijpelijk dat de vrachtwagenchauffeur na de aanrijding doorreed: "Om daarna je container te lossen en naar huis te rijden getuigt van nul menselijkheid."

Het Openbaar Ministerie komt in de loop van de tweede zittingsdag met de strafeis tegen M.


Liveverslag van de rechtszaak leest u hieronder. Saskia Belleman, rechtbankverslaggeefster voor De Telegraaf is aanwezig in de rechtszaal en heeft toestemming gegeven haar tweets te gebruiken.

Het gaat vanochtend om de vraag hoeveel afstand er zat tussen de truck van Willem M. en de motoragent. Kan het kloppen dat Willem M. hem niet zag en vervolgens niet op tijd kon remmen, zoals hij zelf zegt?

Gisteren werden er meerdere camerabeelden van het ongeluk en een 3D-animatie. Volgens het OM reed De Korte ruim 20 seconden voor de vrachtwagen uit en was er tijd genoeg om te remmen.

Volgens de deskundige gaf motoragent De Korte 160 meter voor de wisseling van rijstrook een eerste stopteken.

De afstand tussen de plek waar het eerste volgteken werd gegeven en de plek waar de botsing plaatshad, is circa 230 meter. Volgens het Openbaar Ministerie reed Arno de Korte ruim 20 seconden voor de vrachtwagen. Willem M. zegt dat hij de motoragent niet zag, maar ook dat die hem zijn remweg afnam.

09:29 uur - Nu worden eerst de schadeclaims van de nabestaanden besproken. Het gaat dan om psychische schade, maar ook materiële schade, zoals de kosten voor de begrafenis.

De politie claimt kosten voor de schade aan de motor en de grootse uitvaart. Advocaat Frank Hamer die de nabestaanden bijstaat heeft in totaal namens hen zes claims ingediend. In totaal gaat het om 200.000 euro.

Hamer zegt dat het altijd wat ongemakkelijk voelt om het in zo'n zaak te hebben over geld, "want de nabestaanden krijgen Arno er niet mee terug." Maar ze werden wel geconfronteerd met de gevolgen van het verlies en de manier waarop dat gebeurde.

09:41 uur - De nabestaanden zagen de beelden van de aanrijding, hebben De Korte onder een laken zien liggen "waaruit duidelijk bleek dat hij bepaalde lichaamsdelen niet meer had", zegt Hamer. Zijn vriendin heeft haar partner zien liggen op de plek van het ongeluk.

09:47 uur - Het woord is nu aan de nabestaanden. Eerst de moeder van Arno de Korte. Ze gaat zitten aan de tafel waarop de helm en de foto van haar zoon staan.

De moeder vertelt hoe haar zoon en zijn vrouw binnenkwamen op 7 juli 2021. Haar zoon vertelde dat ze moest gaan zitten. "Moe, Arno is er niet meer." Ze kon het niet bevatten, zegt de moeder van Arno de Korte. Hij was een van de beste motorrijders van het korps, zegt zijn moeder. "Ik liep over van woede, onmacht. Maar vooral van verdriet."

Ook de schoonzus spreekt over een aanslag op de verkeerspolitie in Rotterdam. "Het had iedereen kunnen zijn, maar het was onze Arno. Meneer M. had al besloten dat hij geen staande houding zou accepteren."

Volgens de schoonzus heeft Willem M. "een bewuste keus gemaakt die de familie geestelijk kapot heeft gemaakt. En je dan verschuilen achter allerlei excuses. In onze ogen ben je een meervoudig moordenaar." Twee mensen zijn overleden, een derde voor het leven verminkt, zegt de schoonzus. Ze noemt Willem M. gewetenloos en hekelt het feit dat er tot op de dag van vandaag geen woord van excuus van Willem M. of zijn familie is gekomen.

Het nichtje: "Hoe zou jij het vinden als iemand een lid van jouw familie zomaar doodrijdt? Hoe laf ben je dan? Je moet respect hebben voor agenten. Ik heb dat meegekregen in mijn opvoeding. Maar die hebben sommige mensen schijnbaar niet gekregen."

De vriendin en collega van Arno de Korte zegt dat ze tot op de dag van vandaag nachtmerries heeft en is getekend voor het leven.

10:10 uur - De tranen vloeien op de publieke tribune. Willem M. kijkt soms naar de sprekers, soms omlaag, hij trekt met zijn mond. De voorzitter besluit tot half 11 te schorsen.

10:50 uur - Willem M. had ten tijde van het ongeluk geen relatie. Hij was tevreden met zijn leven, zei hij en besteedde veel tijd aan het restaureren en opknappen van (vracht)auto's. Hij wilde van dat sleutelen aan vrachtwagens zijn beroep maken, maar kreeg geen vergunning van de gemeente om een bedrijfje te beginnen op de plek waar hij dat wilde doen.

Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) lijdt Willem M. aan een autistische stoornis. Ze zeggen nog meer, maar dat vertelt de voorzitter (nog) niet. Willem M. zegt dat hij het rapport niet heeft gelezen, maar zich niet in de conclusies te herkennen.

Volgens de deskundigen is Willem M. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een langdurige behandeling nodig om te voorkomen dat hij in herhaling valt. Ze adviseren tbs met voorwaarden.

Het PBC constateerde dat bij Willem M. kennelijk de overtuiging leeft dat politie en justitie het op hem hebben voorzien. Willem M.: "Als je ziet wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd, dat is wel apart." Willem M. zou bijna geobsedeerd bezig zijn geweest met die overtuiging dat politie en justitie het op hem hebben voorzien, zegt de OvJ. Willem M.: "Dat zullen getuigen dan wel hebben verteld."

Willem M. ontkent zelf dat hij daardoor "geobsedeerd" was. "Wat is waarheidsvinding? Daar gaat het dus niet om. Het gaat over een doel bereiken. Met als gevolg dat ik levenslang opgesloten word."

Gisteren deed hij ook al krasse uitspraken over politie en justitie. De mensen in het PBC noemt hij nu "wel aardig, maar het zijn griezelige mensen."

11:05 uur - Volgens het PBC zou Willem M. op 7 juli vorig jaar "in overspannen toestand" achter het stuur hebben gezeten. Die toestand zou voortkomen uit verschillende stoornissen. Wederom wordt er niet gezegd welke stoornissen.

11:31 uur - De Reclassering zegt dat Willem M. niet wil meewerken. Hij wilde niet dat ze familieleden van hem zouden benaderen en wilde helemaal niets wat nodig is om te bepalen of hij zich zal houden aan eventueel op te leggen voorwaarden. De Reclassering zegt dat op die manier een traject ingaan met Willem M. zinloos is. De Reclassering adviseert daarom geen tbs met voorwaarden op te leggen.

"Ja, wat moet ik erover zeggen? Het komt op mij over alsof ze vinden dat ik gewoon gestoord ben. Dan kun je beter doen wat de familie van Arno wil en mij levenslang opsluiten", zegt Willem M.

Eigenlijk wil Willem M. gewoon met rust worden gelaten en zijn oude leven hervatten. "Ik word weggezet als een crimineel, en dat accepteer ik niet", zei hij tegen de Reclassering.

Het proces is tot 14:00 uur stilgelegd. Dan beginnen de officieren van justitie aan het requisitoir dat ongeveer anderhalf uur duurt.

14:24 uur - Volgens de OvJ blijkt uit objectieve gegevens niet dat Willem M. en het bedrijf van zijn broer vaker werden gecontroleerd door de politie dan andere bedrijven. In 5 jaar tijd kreeg Willem M. vijf keer een proces-verbaal: vier keer wegens overbelading van zijn vrachtwagen en één keer vanwege belediging. Daarvoor betroffen de meeste bekeuringen snelheidsovertredingen.

In 2019 werden agenten gebriefd over Willem M. nav een akkefietje. Men maakte zich zorgen over zijn geschiktheid om te rijden. Er werd tegen de agenten gezegd dat Willem M. "vreemd en emotioneel" kon reageren.

Tijdens de briefing kregen agenten te horen te letten op hun eigen veiligheid, maar volgens de OvJ werd ook benadrukt dat men "geen hetze wilde".

Ook al had Willem M. het gevoel dat hij onevenredig vaak werd aangehouden en bekeurd, dat blijkt niet uit objectieve gegevens, zegt de OvJ. Het deed niets af aan zijn rancuneuze gevoelens.

De OvJ toont opnieuw de confronterende beelden van de botsing. In totaal 21 seconden reed Arno de Korte voor de vrachtwagen. "Het kan niet anders of Willem M. heeft zijn volgteken gezien, nog voor ze op de uitvoegstrook reden."

Arno de Korte "reed op gepaste afstand" van de vrachtwagen, zegt de OvJ. Ze gelooft niet in Willem M.'s bewering dat hij de motoragent en het volgteken niet heeft gezien. Maar dat volgteken werd al 160 meter voor de uitvoegstrook gegeven, aldus de OvJ.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE