Clicky


Grote grenscontrole op afvaltransporten op A30

Grote grenscontrole op afvaltransporten op A30 [+foto's]
01-09-2022 18:58 | Controles | auteur Redactie

OSNABRÜCK/BAD BENTHEIM - Vandaag, 1 september 2022, vond in Bad Bentheim bij de grensovergang op de A30 een gezamenlijke politiecontrole plaats waarbij meerdere autoriteiten betrokken waren. Onder leiding van de politie van Osnabrück hebben dertig experts van de politie en andere autoriteiten meer dan vijftig vrachtwagens gecontroleerd in verband met het vervoer van afval in het grensoverschrijdende verkeer.

Illegale afvaltransporten zijn een groot probleem, vooral in het grensgebied. "We willen illegale afvaltransporten uit de roulatie halen en de controledruk verder opvoeren. Dit soort controles hebben altijd een preventief karakter", zegt Marco Ellermann, woordvoerder van de politie van Osnabrück.

Bij vijf transporten constateerden de agenten dat er tegenstrijdigheden waren tussen de informatie op de laadpapieren en de daadwerkelijke belading of de vereiste etikettering van afvaltransporten. Daarnaast ontbraken bij sommige transporten de benodigde vergunningen om het afval conform de regelgeving te kunnen exporteren.

Met name bij uit te voeren gevaarlijke afvalstoffen zijn vergunningen verplicht om te voorkomen dat de gevaarlijke reststoffen willekeurig worden gestort of gerecycled. "Afval moet vakkundig worden vervoerd en afgevoerd, anders kan het enorme schade aan het milieu veroorzaken. Overtredingen van de afvalstoffenwetgeving zijn geen onbelangrijke overtredingen", zegt Ellermann.

Naast de afvalovertredingen troffen de ambtenaren verschillende overbeladingen, technische defecten en onvoldoende zekering van de lading aan. In één geval had de chauffeur van een vrachtwagen enkele uren langer gereden dan wettelijk is toegestaan, soms zelfs een week aan een stuk. Er wacht hem een ​​boete van in de vier cijfers.

 

In een aantal gevallen werd verder rijden verboden totdat de gebreken waren verholpen, borgsommen werden ingehouden en winsten werden afgeroomd, in totaal meer dan 2.000 euro.

Naast de politie van Osnabrück werkten ook de Nederlandse milieu-instantie (ILT) uit Den Haag, vertegenwoordigers van het ministerie van Milieu van Nedersaksen, de handelstoezichthouders van Osnabrück en Hildesheim en het federale bureau voor Goederentransport en het districtsbestuur van Arnsberg uit Noordrijn-Westfalen mee aan de controle.