Clicky


Minder treinen in hele land door staking NS-personeel N-Holland

Minder treinen in hele land door staking NS-personeel N-Holland
29-08-2022 09:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Personeel van de NS staakt maandag opnieuw. Deze keer wordt in Noord-Holland gestaakt, maar treinreizigers door het hele land moeten rekening houden met langere reistijden en vaker overstappen. Er rijden onder andere minder treinen tussen Leiden en Rotterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Dordrecht en Breukelen en Veenendaal. Ook rijdt de hogesnelheidslijn niet tussen Amsterdam Centraal en Breda.

Ook Schiphol is slecht bereikbaar door de staking. De NS rijdt wel op minimale bezetting vanaf Utrecht naar de luchthaven, wat betekent dat er ongeveer twee treinen per uur op het traject rijden. De NS vraagt desondanks mensen alleen per trein naar Schiphol te gaan als het echt niet lukt om er op een andere manier te komen.

Op Den Haag Centraal is het maandagochtend even voor 07.00 uur een stuk rustiger dan normaal. Volgens medewerkers van de rangeerdienst staan op de perrons treinen, maar is niet duidelijk of ze überhaupt vertrekken. Op de borden met reisinformatie zijn op dat moment vijf uitvallende treinen aangegeven. Het gaat vooral om treinen richting Amsterdam en hoger in Noord-Holland.

Internationale treinen

De NS adviseert reizigers in de reisplanner gebruik te maken van ander vervoer of de reis uit te stellen. "Er kunnen geen bussen worden ingezet. De reisplanner is bijgewerkt, maar gezien de onzekerheid raden we je aan om je reis kort voor vertrek te plannen", zegt de NS in de reisplanner.

Ook internationale treinreizigers merken de gevolgen van de staking. Thalys en Eurostar rijden niet, andere internationale treinen gaan minder of rijden maar een deel van het traject. De trein vanuit Berlijn gaat niet verder dan Bad Bentheim. Vanwege de staking vindt de Duitse spoorwegendienst Deutsche Bahn het te onzeker om Nederland in te rijden, aldus een woordvoerder van NS. Mensen kunnen wel vanaf Bad Bentheim een regionale trein nemen de grens over.

ANWB

De ANWB laat weten nog geen extra files te zien door de treinstaking, ook niet rond Amsterdam. Voor de rest van de dag denkt de verkeersorganisatie dat de drukte op de weg door mensen die anders met de trein zouden zijn gegaan, mee zal vallen. "Mensen waren van tevoren op de hoogte van de staking en zijn het ook wel gewend om eventueel thuis te werken", aldus een woordvoerder.

NS-personeel voert de acties vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en de vakbonden FNV, CNV en VVMC.