Clicky


Waterstand van Rijn in Duitsland flink gestegen

Waterstand van Rijn in Duitsland flink gestegen
22-08-2022 10:13 | Binnenvaart | auteur ANP/DPA

KAUB - De waterstand van de Rijn in Duitsland is door de regenval van de afgelopen dagen flink gestegen. Bij Kaub, tussen Koblenz en Mainz, werd maandagochtend een peil van 100 centimeter gemeten. Een etmaal eerder was dat nog 40 centimeter minder. Overigens is die stand niet de totale diepte van de Rijn op dat punt.

De afgelopen weken daalde het waterpeil bij Kaub naar een officiële stand van 30 centimeter. Dat is onder de grenswaarde waarbij het voor schippers niet meer rendabel is om goederen over de rivier te vervoeren omdat ze te weinig vracht mee kunnen nemen uit angst voor vastlopen op de rivierbodem. Het stuk Rijn rond Kaub, vlakbij de bekende Lorelei-rots, is vlak en smal waardoor er bij lage waterstanden weinig ruimte overblijft om te manoeuvreren.

De Duitse overheidsdienst Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung (WSV), die de waterstanden bijhoudt, verwacht nog een verdere stijging van het waterpeil. Dat zou dinsdagochtend 143 centimeter kunnen zijn. Daarna zal de waterstand weer gaan dalen, zo is de verwachting.