Clicky


Eerste schip met graan uit Oekraïne weer aangemeerd in Turkije

Eerste schip met graan uit Oekraïne weer aangemeerd in Turkije
10-08-2022 22:35 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ISTANBUL - Het eerste schip met graan dat Oekraïne mocht verlaten sinds de Russische inval is met een volle vracht weer in Turkije aangemeerd. Dat blijkt uit de locatiegegevens van het schip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart.

Het in Londen gevestigde nieuwsmedium Middle East Eye meldt dat er een nieuwe koper is gevonden voor de vracht graan aan boord van de Razoni. Het schip zal nu in Mersin worden gelost.

Het schip verliet op 1 augustus met 26.000 ton mais de Oekraïense havenstad Odessa. Na een inspectie in Istanbul was het schip op weg naar Libanon, maar de koper daar weigerde de lading omdat die meer dan vijf maanden te laat geleverd werd.

Meer schepen vertrokken

Door de Russische invasie van Oekraïne konden er sinds eind februari geen schepen meer in en uit de Oekraïense havens varen. Een recent door de VN en Turkije bemiddeld akkoord maakte aan die blokkade een einde.

Meerdere schepen die al die tijd in Oekraïne lagen zijn inmiddels vertrokken. En woensdag is ook een tweede schip in Oekraïne aangekomen om graan op te halen. De VN verwachten dat de komende periode nog meer schepen in Oekraïne zullen aanmeren en dat het doel haalbaar is om 2 tot 5 miljoen ton aan graan per maand uit Oekraïne te exporteren.

Voorlopig wordt er vooral mais verscheept uit Oekraïne, maar de VN denken dat vanaf volgende week ook tarwe het land kan verlaten.