Clicky


Eerste vrachtschip met graan verlaat Odessa na 'graandeal'

Eerste vrachtschip met graan verlaat Odessa na 'graandeal'
01-08-2022 09:11 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ISTANBUL/ODESSA - [update 09:55 uur] Het eerste vrachtschip dat na de 'graandeal' kan uitvaren, heeft de haven van Odessa verlaten. Het bulkschip vaart over de Zwarte Zee richting Turkije dankzij de afspraken die Oekraïne en Rusland onder leiding van Turkije en de Verenigde Naties in juli hebben gemaakt. Het gaat om het vrachtschip Razoni, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart. Dat meldt het coördinatiecentrum in Istanbul dat de veilige uitvoer van graan uit Oekraïne moet garanderen.

Het schip zal naar verwachting dinsdag in Turkse wateren aankomen en rond het middaguur in de Bosporus zijn. Daar wordt de lading, 26.000 ton mais, gecontroleerd. Het schip vaart dan verder naar Libanon. Volgens de scheepvaartwaarnemers van de site marinetraffic.com vaart het schip inmiddels op de Zwarte Zee ruim 3 kilometer van de haven vandaan. Oekraïne heeft het vertrek van het schip ook bevestigd.

De oorlogshandelingen maakten de uitvoer van onder meer Oekraïens graan over zee tot dusver onmogelijk, wat tot tekorten op de wereldmarkt leidt. Oekraïne is een grote producent en zit nu met minstens 20 miljoen ton graan opgescheept. Rusland heeft ondertussen problemen met de export door handelssancties.

De Turkse president Erdogan heeft zich ingezet om de oorlogvoerende landen te bewegen de veilige uitvoer over zee van Oekraïens graan mogelijk te maken. Er dreigen voedseltekorten in veel landen. Turkije importeert bijvoorbeeld zelf 86 procent van zijn graanbehoefte uit Oekraïne en Rusland. De VN vrezen dat door het wegvallen van het aanbod van graan uit de oorlogvoerende landen Oekraïne en Rusland zeker 50 miljoen mensen in de wereld "acuut honger lijden" omdat voedsel schaars en duur is.