Clicky


OM gaat verkeerscamera's gebruiken bij gevaarlijke boerenacties op snelwegen

OM gaat verkeerscamera's gebruiken bij gevaarlijke boerenacties op snelwegen
29-07-2022 19:11 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 23:20 uur] De politie en het Openbaar Ministerie gaan de beelden van de snelwegcamera's van Rijkswaterstaat gebruiken voor onderzoek naar ernstige strafbare feiten die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. "Zoals onlangs de acties en demonstraties op snelwegen", meldt het OM Oost-Nederland vrijdag.

De afgelopen dagen waren bij boerenacties meerdere incidenten op de wegen. Zo reed een automobilist woensdag op een toerit naar de A32 bij Meppel-Noord tegen gedumpt afval aan. De auto raakte hierdoor total loss.

De roep om het gebruiken van de snelwegcamera's klonk daarom steeds harder, Rijkswaterstaat meldde echter eerder dat de beelden niet opgeslagen worden. Het OM Oost-Nederland meldt nu dat het in samenwerking van de politie en Rijkswaterstaat "thans mogelijk is gemaakt" beelden veilig te stellen. "Deze beelden kunnen (achteraf) gebruikt worden voor de vaststelling van strafbare feiten en de opsporing daarvan."

Voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg zegt vrijdagavond bij Op1 dat Rijkswaterstaat nog altijd niet de beelden zal opnemen, maar dat er "een verbinding is met de politie". Laatstgenoemde kan de beelden wel veiligstellen. Het is onduidelijk of de beelden van de acties van afgelopen dagen gebruikt kunnen worden.