Clicky


Evofenedex: handelsverdrag CETA geeft duidelijkheid

Evofenedex: handelsverdrag CETA geeft duidelijkheid
12-07-2022 17:30 | Politiek | auteur ANP

DEN HAAG - Het handelsverdrag CETA geeft meer duidelijkheid over de gereguleerde handel tussen Canada en de Europese Unie, zegt ondernemersorganisatie evofenedex. De organisatie zegt "opgelucht" te zijn dat de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met het verdrag, dat in 2017 voorlopig in werking was getreden. Sinds die tijd heeft met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) "positieve effecten" ondervonden van het verdrag. Dat geldt voor in Nederland gevestigde bedrijven die zakendoen met Canada.

Volgens evofenedex was het een "lang traject" om CETA geratificeerd te krijgen in Nederland en waren er "veel vragen" en "behoefte aan verduidelijking", zegt directeur Bart Jan Koopman. Door alle inspanningen is nu onder meer het klachtenmechanisme voor alle handelsverdragen verbeterd, zegt de organisatie.

"Kwalitatief betere en duurzamere wereldhandel" leidt volgens evofenedex tot welvaartsgroei en minder armoede in de rest van de wereld. Handelsverdragen zorgen er volgens de ondernemersorganisatie voor dat Europese standaarden overwaaien naar kwaliteit van goederen, maar ook naar wereldwijde normen voor arbeidsomstandigheden en milieu.

Na Nederland moeten nog twaalf lidstaten hun goedkeuring verlenen aan het verdrag. "Als alle lidstaten CETA ratificeren, vallen de onzekerheden over het mogelijk vervallen van de vrije importrechten weg", meent Koopman.