Clicky


Binnenvaart dient zich vanaf 4 juli 2022 elektronisch aan te melden in North Sea Port

Binnenvaart dient zich vanaf 4 juli 2022 elektronisch aan te melden in North Sea Port
01-07-2022 10:29 | Binnenvaart | auteur Redactie | Esther van der Wal

TERNEUZEN - Vanaf maandag 4 juli 2022 dienen binnenvaartschippers die in en uit het havengebied van North Sea Port varen zich elektronisch aan te melden. VHF-kanaal 78 kan vanaf dan niet meer gebruikt worden. De verkeerskanalen VHF 5 en 9 blijven wel beschikbaar.

North Sea Port wil zoveel als mogelijk dezelfde werkwijzen gebruiken in het hele grensoverschrijdende havengebied en werkt aan verdere digitalisering. Veel scheepstypen zijn al verplicht om zich elektronisch te melden en ook voor andere schepen is dit de trend. Vanaf 4 juli voert North Sea Port dan ook uniform het elektronisch aanmelden van de reis voor alle binnenvaart in. Elektronisch melden heeft voor schippers het voordeel dat informatie slechts één keer per reis ingevuld hoeft te worden.

Binnenvaartschippers kunnen voor het digitaal aanmelden van de reis veelal gebruik maken van de al aanwezige systemen aan boord, zoals BICS. Ook zijn er (gratis) apps beschikbaar zoals RiverGuide. 

Als de reis éénmaal digitaal is aangemeld, worden de reisgegevens automatisch doorgegeven aan alle aangesloten vaarweg- en havenbeheerders die de schipper op zijn reis tegenkomt. Dit betekent een verdere vereenvoudiging van het aanmelden voor de schipper. 

In het weekend van 4 en 5 juni heeft North Sea Port een testweekend gehouden, waarbij VHF 78 werd uitgeschakeld en het aanmelden alleen digitaal kon verlopen. Hieruit zijn diverse verbeterpunten naar voren gekomen. North Sea Port heeft alle daaruit voortgekomen actiepunten opgepakt en waar mogelijk verbeterd.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA