Clicky

 
Transport Online - Sponsor boerenprotest Agrifirm sluit vervolgsteun niet uit

Sponsor boerenprotest Agrifirm sluit vervolgsteun niet uit

Sponsor boerenprotest Agrifirm sluit vervolgsteun niet uit
29-06-2022 13:38 | Algemeen | auteur ANP

APELDOORN - De grote leverancier van veevoer Agrifirm sluit verdere financiële steun aan boerenprotesten niet uit. In een reactie op de escalatie dinsdagavond bij het huis van minister Christianne van der Wal stelt een woordvoerster dat de landbouwcoöperatie per keer bekijkt of ze aan een "publieksvriendelijke actie" bijdraagt. "Maar deze gebeurtenissen zijn echt 'next level' en keuren we net als iedere vorm van intimidatie zeker af."

Agrifirm verstrekte een onbekend geldbedrag aan de grote boerendemonstratie tegen de stikstofplannen van het kabinet van vorige week in Stroe, maar voor nieuwe financiële bijdragen zijn er nog geen concrete plannen. "Er zijn genoeg agrariërs die zich keurig gedragen en die ondersteunen wij in de breedte." Volgens de zegsvrouw is de escalatie van dinsdagavond er een van een kleine groep boeren, "waar de rest niet onder moet lijden". "Wij zien een oplossing in de dialoog aangaan en niet in deze vorm van polarisering."

Ook vlees- en veevoerproducent VanDrie Group, maker van veevoermachines Trioliet en zuivelcoöperatie FrieslandCampina zeggen achter de boeren te blijven staan.

VanDrie deelde vorige week in Stroe en in 2019 bij de grote boerenactie op het Malieveld in Den Haag hamburgers uit en zegt dat bij volgende vergelijkbare acties weer te willen doen. "Bij de laatste acties gaan bepaalde individuen een grens over en dat staat niet gelijk aan de boerenprotestbeweging", aldus een woordvoerster. "Landbouwend Nederland moet zijn geluid verenigen. Dat zou kunnen met een publieksvriendelijke actie, maar we moeten ook de dialoog op gang houden met het lokale bestuur. Het opzoeken van politici thuis draagt niet bij aan het debat en daar nemen we flink afstand van."

Trioliet droeg alleen bij aan de actie in 2019, met als doel om te helpen boeren een stem te geven. "Dat is toen gelukt en we hebben geen plannen om hen opnieuw financieel te ondersteunen bij acties." Het bedrijf blijft "onverminderd" achter de veehouders staan. "De kabinetsplannen hebben ook voor ons consequenties", aldus een woordvoerder. "Een 30 procent kleinere veestapel zou voor ons 30 procent omzet schelen in Nederland. Maar als je je geluid laat horen, moet dat wel volgens de regels."

FrieslandCampina zegt de emoties bij de boeren te begrijpen maar zegt ook dat het niet achter acties staat "waarbij de wet wordt overtreden of mensen persoonlijk worden lastiggevallen". Financiële steun aan boerenacties was er al niet en daar komt geen verandering in.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden