Clicky


DIF Capital Partners en Virya Energy verwerven meerderheidsbelang in VoltH2

DIF Capital Partners en Virya Energy verwerven meerderheidsbelang in VoltH2
22-06-2022 11:25 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

SCHIPHOL - DIF Capital Partners heeft via DIF Infrastructure VI een belang verworven in de ontwikkelaar van groene waterstofproductiefaciliteiten VoltH2. DIF ging een strategisch partnerschap aan met Virya Energy, een toonaangevend Belgisch bedrijf, sinds 2019 onderdeel van de Colruyt-familie, voor hernieuwbare energie, om een ​​meerderheidsbelang in het bedrijf te verwerven, waarbij de oprichter van VoltH2, André Jurres, ook een belangrijk aandeel behield.

Het in Nederland gevestigde VoltH2 heeft vergunningen en beveiligde percelen voor twee productielocaties in Vlissingen en Terneuzen, met geavanceerde planning voor een extra locatie in Delfzijl en een aantal vroege ontwikkelingsposities. De drie meest geavanceerde installaties hebben een capaciteit van initieel 75 MW, op te schalen naar 250 MW. De betrokkenheid van DIF en Virya stelt VoltH2 in staat om in de nabije toekomst haar eerste productiefaciliteiten voor groene waterstof te realiseren en de pijpleiding verder uit te breiden.

André Jurres, algemeen directeur van VoltH2: “Deze investering getuigt van het vertrouwen in groene waterstof en in de groei van VoltH2. Met de betrokkenheid van DIF Capital Partners en Virya Energy kunnen we VoltH2 zowel lokaal als internationaal verankeren, onze ambities waarmaken en een cruciale rol spelen in de Europese energiemarkt en energietransitie.”

Gijs Voskuyl, Partner bij DIF Capital Partners, vult aan: “We verwachten op korte en middellange termijn een forse toename van de vraag naar groene waterstof. Als investeerder met een sterke voetafdruk en voortdurende focus binnen de energietransitie, willen we een rol spelen in deze snelgroeiende en kapitaalintensieve markt en geloven dat zowel VoltH2 als Virya Energy uitstekende partners zijn om deze ambities te realiseren.”

VoltH2 richt zich op het ontwerp, de ontwikkeling, de bouw en de exploitatie van groene waterstoffaciliteiten in Europa. De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in Vlissingen en Terneuzen (Nederland). Beide zullen naar verwachting in 2025 operationeel zijn. Bij de opstart zal elke faciliteit bijna 2 miljoen kg (1.890 ton) groene waterstof per jaar produceren. Op termijn zal deze productie meegroeien met de waterstofmarkt en opgeschaald worden.

Door de strategische ligging binnen North Sea Port zal het eindproduct vervoerbaar zijn over de weg, het spoor en het water. De lokale industrie kan groene waterstof inkopen om haar milieudoelstellingen te halen. Onlangs is in Delfzijl (binnen Groningen Seaports) het project gestart voor een derde groene waterstofinstallatie