Clicky


Schoonmakers Schiphol gaan na wilde staking weer aan het werk

Schoonmakers Schiphol gaan na wilde staking weer aan het werk
20-06-2022 14:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 16:00 uur] Ongeveer honderd schoonmakers op Schiphol zijn na een wilde staking weer aan het werk gegaan. Volgens vakbond FNV voerden ze actie omdat niet alle schoonmakers op de luchthaven aanspraak kunnen maken op de zomerbonus die Schiphol onlangs beloofde aan personeel vanwege de drukte op het vliegveld.

Het gaat om schoonmakers die de vliegtuigen en businesslounges van luchtvaartmaatschappijen schoonmaken. Zij werken niet in opdracht van Schiphol, maar van de maatschappijen. Daardoor kunnen ze geen aanspraak maken op de toeslag van 5,25 euro per uur die andere schoonmakers op Schiphol deze zomer wel krijgen.

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond zelf is georganiseerd. FNV was dan ook niet direct betrokken. Wel werd de bond gevraagd om te bemiddelen in het conflict. De actie heeft uiteindelijk zo'n anderhalf uur geduurd.

Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg ging iedereen weer aan het werk toen duidelijk werd dat er binnenkort gesprekken zijn met de werkgevers en opdrachtgevers van de schoonmakers. Schiphol stelde dat de actie "geen impact op de operatie" heeft gehad. Meer kon een woordvoerster er niet over zeggen.

Asito, een van de werkgevers van de betreffende schoonmakers, stelt dat er door het recente akkoord tussen Schiphol en de vakbonden eigenlijk een tweedeling is ontstaan onder schoonmakers op de luchthaven. Het bedrijf betreurt dit, omdat de ontstane situatie te voorkomen zou zijn geweest als Schiphol en de vakbonden eerder in overleg waren gegaan met Asito en de andere schoonmaakbedrijven.

Asito wil nu alsnog met de betrokken partijen praten. Maar in een reactie voegt de onderneming hier ook aan toe dat de winstmarge in de schoonmaak op ongeveer 3 tot 5 procent ligt. "Dit betekent dat Asito zich niet voor alle medewerkers zelf een verhoging in het uurloon van deze omvang kan veroorloven. Dit kan alleen als de klant bereid is deze prijs voor de dienstverlening te betalen."

FNV benadrukt dat de nieuwe gesprekken niet betekenen dat de zomerbonus voor de rest van het personeel op Schiphol in het geding komt. Van Doesburg wijst erop dat het positieve effect van de gemaakte afspraken, die moeten helpen om personeelstekorten terug te dringen, inmiddels juist een beetje zichtbaar begint te worden. Bij bijvoorbeeld de bagageafhandeling en de beveiliging zou de instroom van nieuwe krachten al licht zijn toegenomen. Ook zouden medewerkers hebben aangegeven dat ze best meer uren willen werken.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)