Clicky


Qatar Airways kondigt een recordwinst van 1,48 miljard euro aan

Qatar Airways kondigt een recordwinst van 1,48 miljard euro aan
16-06-2022 16:30 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

DOHA - De Qatar Airways Group viert haar 25-jarig jubileum met de beste financiële prestaties ooit, weergegeven in het gepubliceerde jaarverslag 2021/22, 200 procent boven de hoogste jaarlijkse winst in het verleden. Tijdens de moeilijkste periode in de internationale luchtvaartindustrie, schrijft de luchtvaartmaatschappij de positieve resultaten toe aan de wendbaarheid en succesvolle strategie die steeds gericht bleef op de behoeften van de klant en evoluerende marktopportuniteiten, evenals aan de efficiëntie en de inzet van de wereldwijde werknemers. Deze winst is niet alleen een record voor de Qatar Airways Group, maar ook een record in vergelijking met alle andere luchtvaartmaatschappijen wereldwijd die de financiële resultaten voor dit boekjaar gepubliceerd hebben.

De Qatar Airways Group rapporteert een record nettowinst van 1,47 miljard EUR (1,54 miljard USD) tijdens het boekjaar 2021/22. De totale inkomsten stegen tot 13,8 miljard EUR (14,4 miljard USD), een stijging van 78 procent ten opzichte van vorig jaar en een opmerkelijke stijging van 2 procent ten opzichte van het volledige pre-Covid boekjaar 2019/20.

De passagiersinkomsten stegen met 210 procent ten opzichte van vorig jaar, dankzij de groei van het Qatar Airways-netwerk, de toename van het marktaandeel en hogere inkomsten per eenheid, voor het tweede boekjaar op rij. Qatar Airways heeft 18,5 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 218 procent ten opzichte van vorig jaar.

Qatar Airways Cargo blijft wereldwijde marktleider met een indrukwekkende groei van de inkomsten met 25 procent ten opzichte van vorig jaar en een groei van de vrachtcapaciteit (beschikbare tonkilometers) van 25 procent procent per jaar.

De groep genereert een sterke EBITDA-marge van 34 procent op 4,67 miljard EUR (4,9 miljard USD). De EBITDA ligt 3,12 miljard EUR (3,2 miljard USD) hoger dan vorig jaar dankzij de gestroomlijnde, wendbare en op maat gemaakte activiteiten in alle bedrijfstakken. Deze recordopbrengsten zijn het resultaat van de beslissingen die tijdens de pandemie genomen werden om de passagiers- en cargo netwerken van Qatar Airways uit te breiden, met een meer accurate voorspelling van het herstel van de wereldwijde markt, het verder opbouwen van loyaliteit bij klanten en handelspartners en uitmuntendheid op het gebied van producten in combinatie met een sterke kostenbeheersing.

Ondanks de uitdagingen van Covid-19 is de nationale luchtvaartmaatschappij van de staat van Qatar gegroeid naar meer dan 140 bestemmingen in 2021/22, met de opening van nieuwe routes waaronder Abidjan (Ivoorkust), Lusaka (Zambia), Harare (Zimbabwe), Almaty (Kazachstan) en Kano en Port Harcourt (Nigeria), naast de hervatting van vluchten naar belangrijke markten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De airline heeft voortdurend het grootste netwerk van alle luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten geëxploiteerd, zowel gemeten naar het aantal bestemmingen als naar het aantal wekelijkse vluchten.

Zijne Excellentie de heer Saad Bin Sharida Al-Kaabi, Minister van Energie en voorzitter van de Qatar Airways Group, verklaart: "Qatar Airways heeft een robuuste rol in de luchtvaartindustrie gespeeld, en deze financiële resultaten zijn een duidelijke indicatie van de sterke fundamenten van de groep. Tegenover de uitdagingen in de voorgaande periode, ben ik verheugd over de resultaten die dit jaar bereikt zijn en door de manier waarop de Group snel op deze uitdagingen heeft gereageerd."

Zijne Excellentie de heer Akbar Al Baker, Group CEO van de Qatar Airways Group, zegt: "Dit jaar viert de Qatar Airways Group een kwart eeuw geschiedenis, terwijl we sterke prestaties blijven leveren en onze winstgevendheid verder groeit. Onze inzet om onze passagiers de grootste keuzemogelijkheden te bieden, de hoogste niveaus van veiligheid in de industrie te handhaven en vertrouwen te verdienen, hebben ervoor gezorgd dat wij met trots de uitverkoren luchtvaartmaatschappij geworden zijn voor miljoenen reizigers wereldwijd. We hebben elke zakelijke opportuniteit aangegrepen en geen enkel middel onbenut gelaten om onze doelstellingen te bereiken.”

"In 2021 zijn we aanzienlijk gegroeid en zijn we de grootste internationale long-haul luchtvaartmaatschappij ter wereld geworden op basis van RPK. We hebben ook de meest prestigieuze onderscheiding 'Airline of the Year' van de industrie ontvangen tijdens de Skytrax World Airline Awards en dit voor een recordbrekende zesde keer, alsook de erkenning voor de hub van de luchtvaartmaatschappij, Hamad International Airport als 'Best Airport in the World' 2021. De Cargo divisie van Qatar Airways heeft ook drie belangrijke prijzen in de industrie gewonnen, waaronder 'Cargo Operator of the Year' op de ATW Airline Awards, 'Cargo Airline of the Year', en 'Air Cargo Industry Achievement Award' op de World Air Cargo Awards van de Air Cargo Week. Deze prestaties benadrukken niet alleen onze uitzonderlijke merkenreputatie, maar ook ons uitstekende harde werk binnen de hele Qatar Airways Group familie".

"Ik ben bijzonder trots op de beslissingen die we hebben genomen om efficiëntie te omarmen en een sterke kostenbeheersing te bereiken in verschillende operationele afdelingen, terwijl we ons tegelijkertijd hebben ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame initiatieven. Dit heeft ons in de kopgroep gepositioneerd op het gebied van duurzaamheid, inclusief milieubescherming en sociale betrokkenheid. Onze strategische investeringen in een gevarieerde vloot van moderne, brandstofefficiënte vliegtuigen heeft ons geholpen de aanzienlijke uitdagingen op het gebied van capaciteitsbeperkingen het hoofd te bieden en tegelijkertijd de commerciële behoeften zo snel mogelijk in evenwicht te brengen."

Gedurende dit jaar heeft de Qatar Airways Group een zeer succesvolle en mooie portefeuille van regionale en wereldwijde samenwerkingen in stand gehouden om het merk over de hele wereld te promoten, waaronder wereldwijde sportclubs zoals Al Sadd SC, Boca Juniors, Brooklyn Nets, FC Bayern München en Paris Saint-Germain, de samenwerking met de Zuid-Amerikaanse Voetbal Confederatie (CONMEBOL) en FIFA. De groep bleef ook haar niet aflatende engagement tonen om gemeenschappen en liefdadigheidsinitiatieven te ondersteunen in 2021/22. Daarnaast blijft de Qatar Airways Group een voortrekker op het gebied van milieuduurzaamheid binnen de luchtvaartindustrie en publiceerde de groep onlangs het Duurzaamheidsverslag 2021 om de belangrijkste initiatieven en de inzet van de groep met betrekking tot het milieu en duurzaamheid te belichten.

Binnen de context van de crisis als gevolg van de pandemie heeft Qatar Airways Cargo meer dan 3 miljoen ton luchtvracht vervoerd en een aandeel van acht procent op de wereldmarkt verworven. Qatar Airways Cargo vervoerde tot op vandaag meer dan 600 miljoen dosissen Covid-19 vaccins en concentreerde zich op het verbeteren van haar gerenommeerde Pharma product en de aanwezigheid binnen de industrie. De luchtvaartmaatschappij zet zich ook sterk in voor het baanbrekende WeQare initiatief. WeQare bestaat uit een reeks positieve en impactvolle acties, ingedeeld in verschillende hoofdstukken, gebaseerd op de kernpijlers van duurzaamheid, milieu, maatschappij, economie en cultuur.

Terwijl de wereld zich verder herstelt van de pandemie, blijft Qatar Airways zich inzetten om passagiers en cargo over de hele wereld te vervoeren, voortbouwend op de uitzonderlijke normen van de afgelopen 25 jaar die de luchtvaartmaatschappij de onderscheiding ‘Best Airline in the World’ hebben opgeleverd.