Clicky

 
Transport Online - Blokkades van klimaatactivisten in haven Rotterdam

Blokkades van klimaatactivisten in haven Rotterdam

Blokkades van klimaatactivisten in haven Rotterdam
24-05-2022 14:27 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - De politie houdt betogers van actiegroep Extinction Rebellion aan die het centrum en het havengebied van Rotterdam niet willen verlaten. Een groep demonstranten blokkeerde sinds 12.00 uur dinsdagmiddag het verkeer op het Weena, ter hoogte van het kantoor van olie- en gasbedrijf Shell. Op de Maasvlakte voerden klimaatactivisten actie bij de Onyx-kolencentrale.

Volgens de actiegroep hadden diverse "rebellen" zich vastgeketend aan een industriële spoorlijn. Daarmee wilden ze transporten van steenkool naar de centrale tegenhouden. Ze zeggen ook de transportband voor steenkool te hebben stilgelegd. Toegangswegen waren geblokkeerd, ook richting het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Dat bedrijf doet aan overslag van steenkool.

De Rotterdamse politie zegt dat de actievoerders veel waarschuwingen hebben gekregen om weg te gaan. "Iedereen die nu niet luistert naar de vordering zal worden aangehouden." Om hoeveel mensen het nog gaat, kon de woordvoerster niet zeggen.

EMO bevestigde dat er werd gedemonstreerd bij het bedrijf, maar zei dat de actievoerders niet het terrein hadden betreden. "Er liggen mensen op het spoor en daardoor kan er geen spoorvervoer plaatsvinden", aldus een woordvoerster. "Maar het is niet zo dat hierdoor de hele operatie is verstoord." Onyx Power, dat de centrale uitbaat, liet weten dat het werk daar gewoon kan doorgaan.

De betogers op het Weena, vlakbij station Rotterdam Centraal, hadden zich vastgeketend aan een gele auto. Anderen droegen spandoeken met teksten als: "Laat de fossiele industrie uitsterven".

Shell houdt dinsdag een aandeelhoudersvergadering in Londen. Ook daar kwamen klimaatactivisten op af. Ze lijmden zich in de zaal onder meer vast aan stoelen. De vergadering werd vanwege de verstorende acties stilgelegd.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden