Clicky

 
Transport Online - Politie beëindigt blokkade sojaschip Crimson Ace bij sluis IJmuiden

Politie beëindigt blokkade sojaschip Crimson Ace bij sluis IJmuiden

Politie beëindigt blokkade sojaschip Crimson Ace bij sluis IJmuiden
11-05-2022 17:28 | Incidenten | auteur ANP

IJMUIDEN - De politie is begonnen met het beëindigen van de blokkade van een schip met soja in de Noordersluis in IJmuiden. Klimmers van Greenpeace die nog aan de sluis hangen, worden weggehaald. Burgemeester van Velsen Frank Dales had Greenpeace eerder gevraagd om de actie zelf te stoppen. Greenpeace zei niet zelf weg te willen gaan.

Het schip is volgens de organisatie onderdeel van "wereldwijde natuurverwoesting". Het sojaschip, genaamd Crimson Ace, is afkomstig uit Brazilië en bevat 60 miljoen kilo soja. Het is onderweg naar de haven van Amsterdam. Actievoerders willen dat de Europese Unie de zogeheten Bossenwet aanscherpt, om bossen en andere ecosystemen beter te beschermen. Producten zoals soja leiden wereldwijd onder meer tot ontbossing.

Burgemeester Dales liet eerder woensdag weten dat hij het demonstratierecht belangrijk vindt en nog niet in wilde grijpen tegen de actievoerders van Greenpeace. Wel moest hij ook de belangen van onder meer de scheepvaart meewegen. Om file voor de sluis te voorkomen werd de nieuwe Zeesluis IJmuiden geopend. Andere schepen konden via die weg alsnog de haven binnenvaren.

Milieuproblemen

Het openen van Zeesluis IJmuiden zorgt echter ook voor milieuproblemen, vertelt de woordvoerder van gemeente Velsen. Het is een brede sluis, waardoor veel meer zout water het Noordzeekanaal binnenstroomt dan gebruikelijk. Op lange termijn kan het zorgen voor verzilting. Dit probleem was al langer bekend: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 67 miljoen euro extra uitgetrokken om verzilting tegen te gaan.

Greenpeace reageert dat het probleem van verzilting in de andere sluis zo snel mogelijk opgelost zou moeten worden. De actievoerders benadrukken dat ze door zijn gegaan met de demonstratie omdat het probleem van ontbossing zo enorm groot is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,078

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden