Clicky


37 procent van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs onbekend met eigen loonschaal

37 procent van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs onbekend met eigen loonschaal
03-05-2022 16:44 | Transport | auteur IQ Select

AMSTERDAM - IQ Select onderzocht hoeveel vrachtwagenchauffeurs bekend zijn met hun eigen loonschaal. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de vrachtwagenchauffeurs niet weet of ze volgens de juiste loonschaal betaald worden. 10 procent van de vrachtwagenchauffeurs ontvangt zelfs te weinig salaris. Dit terwijl je makkelijk kunt opzoeken of navragen of je het juiste salaris ontvangt en aan de bel kunt trekken als dit niet zo is. Maar hoe doe je dit als vrachtwagenchauffeur?

Hoe vind ik mijn loonschaal?

Het beroep van vrachtwagenchauffeur heeft een zogeheten standaard CAO. Dit betekent dat de loonschaal van een vrachtwagenchauffeur van te voren bepaald is. Wat je loon wordt, is afhankelijk van je werkervaring en je leeftijd. Je werkgever is ook op de hoogte van deze CAO en hoort je te betalen volgens de juiste loonschaal.

De CAO voor vrachtwagenchauffeurs wordt CAO Beroepsgoederenvervoer genoemd. In deze CAO staan ook de verschillende loonschalen. De loonschalen bestaan uit letters en cijfers. De meeste vrachtwagenchauffeurs zullen in de schaal C, D of E vallen. Het cijfer wat achter deze letters staat wordt bepaald door het aantal dienstjaren. Hoe hoger je in de loonschalen zit, hoe meer je betaald wordt. Je kunt je loonschaal vinden in je eigen CAO of je kan hiernaar vragen bij de vakbond. 

Wat als ik te weinig salaris ontvang?

Het beste is om het in eerste instantie te bespreken met je werkgever. Hoewel je er vanuit kunt gaan dat je werkgever op de hoogte is van het CAO, bestaat er altijd de kans dat het gaat om een misverstand of dat je werkgever een foutje heeft gemaakt. Dan kan je loon makkelijk aangepast worden. In sommige gevallen zal je werkgever moeilijker doen over het door jou aangekaarte probleem.

Mocht je er samen met de werkgever niet uitkomen dan kun je ervoor kiezen om aan te kloppen bij het Juridisch Loket, de rechtsbijstandsverzekeraar of een advocaat. Als je voor dit soort dingen niet verzekerd bent kunnen daar best wat kosten aan zitten.

Het is best een stap om juridische stappen te ondernemen tegen je werkgever. Als je dit niet ziet zitten kun je natuurlijk ook kijken bij vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en op zoek gaan naar een nieuwe werkgever die je betaald volgens de afgesproken CAO.

In het geval je wel juridische stappen neemt, wordt je zaak bij een geschillencommissie voorgelegd. Deze commissie kijkt naar wie er gelijk heeft en bepaalt de te nemen vervolgstappen. De kosten hiervoor worden alleen vergoed als je volledig gelijk krijgt.

Stappenplan: krijg ik genoeg betaald?

  1. Check het in jouw CAO
  2. Ga het gesprek aan met je werkgever
  3. Zet eventueel juridische stappen
  4. Of zoek transport vacatures via IQ Select

Dit was een gesponsord artikel. Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op!