Clicky


Goederenoverslag in North Sea Port neemt ook in eerste kwartaal van 2022 toe

Goederenoverslag in North Sea Port neemt ook in eerste kwartaal van 2022 toe
14-04-2022 11:36 | Haven Nieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

GENT/TERNEUZEN - De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 6 procent toe. De gevolgen van corona worden gestaag weggewerkt. De EU-sancties tegen Rusland laten zich in de overslag nog niet optekenen. De handel met Oekraïne blijft ook op peil.

In het eerste kwartaal van 2022 boekten de bedrijven in North Sea Port 17,7 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 - in coronatijden - is dit een stijging van 6,2 procent. 

Opvallend is dat sinds het dieptepunt van de covidcrisis, in het derde kwartaal van 2020, de maritieme goederenoverslag kwartaal na kwartaal blijft stijgen. De sancties tegen Rusland hebben in het eerste kwartaal van 2022 geen dalend effect op de overslag gehad. Ook de handel met Oekraïne bleef stabiel. 

Droge bulk, stukgoed en ro/ro in de lift 

In het eerste kwartaal van 2022 deden droge bulk, stukgoed en ro/ro het goed tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De overslag van droge bulk (9,4 miljoen ton, +11,6 procent) kent een vierde sterk kwartaal op rij met onder meer ijzererts. Ook het conventioneel stukgoed (2,6 miljoen ton, +5,4 procent) zit in de lift met onder meer cellulose. Het volume van het ro/rovervoer (1 miljoen ton, +15,8 procent) neemt ook toe. 

Het aandeel van vloeibare producten (4,1 miljoen ton goederen, -3,8 procent) neemt af evenals dat van de containers (0,5 miljoen ton, -9,8 procent). 

Beste kwartaal ooit voor binnenvaart 

De goederenoverslag via de binnenvaart is verder in opmars met het beste kwartaal ooit. North Sea Port registreerde 16,2 miljoen ton goederen die per binnenvaartschip werden aan- of afgevoerd. 

Gevolgen corona en Oekraïne 

Het eerste kwartaal van 2022 laat een verder herstel zien, zowel bij de goederenoverslag via zeevaart als bij die via de binnenvaart. 

Sinds een jaar kan er stap voor stap een herstel worden genoteerd voor wat betreft de gevolgen van de coronacrisis. Na één kwartaal heeft de goederenoverslag via zeevaart nog maar ruim één percent goed te maken om opnieuw aan te sluiten op het niveau van het recordjaar 2019. De verwachting is dat dit tegen eind 2022 het geval zou zijn.

Vraag hierbij is wat de impact van de oorlog in Oekraïne zal zijn op dit herstel. Dit kwartaal laat nog geen impact zien van het EU-sanctiebeleid tegen Rusland of op de handel met Oekraïne. Vermoedelijk zal dit in de loop van het tweede of derde kwartaal zichtbaar worden daar de sancties verder worden opgeschroefd. Het gevolg is dan mogelijks een daling van de goederenoverslag omwille van een gedeeltelijke handel of geen handel met Oekraïne en Rusland.