Clicky


Kamerleden bezoeken locaties Oost-Nederland met overlast van goederentreinen

Kamerleden bezoeken locaties Oost-Nederland met overlast van goederentreinen
08-04-2022 17:14 | Politiek | auteur Redactie

OLDENZAAL - Op vrijdag 8 april bracht een delegatie van Tweede Kamerleden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan Oost Nederland. Zij bezochten locaties waar aanwonenden en anderen overlast ervaren van goederentreinen op het bestaande spoor. De Kamerleden werden ontvangen door vertegenwoordigers van omwonenden en bestuurlijk vertegenwoordigers uit het overleg Goederenvervoer spoor Oost-Nederland. Het bezoek startte in Oldenzaal en eindigde in Arnhem.

Het welkomstwoord werd in Oldenzaal verzorgd door Helga Witjes, gedeputeerde mobiliteit van provincie Gelderland. Zij is dit jaar voorzitter van het bestuurlijk overleg Goederenvervoer spoor Oost-Nederland. Daarin zijn regio’s vertegenwoordigd waar nu op bestaand spoor goederentreinen rijden of waar mogelijk in de toekomst een apart goederenspoor komt.

Witjes ging in op het belang van aandacht voor de bestaande overlast die nog steeds wordt ervaren. Zij noemde ook het voorgenomen onderzoek van het ministerie I&W naar de nut en noodzaak en mogelijkheden voor aanpassing van de routes naar Noordoost Europa. Daarin worden mogelijk naast bestaande routes ook nieuwe routes onderzocht.. En óók daar maken mensen zich nu al zorgen over de mogelijke impact. Dat vraagt om zorgvuldige afwegingen. Ze ging ook in op de groei van de logistieke sector door bestellingen van consumenten en bedrijven en het belang van het verduurzamen van dit transport.

Op het traject werden stops gemaakt in Oldenzaal, Arboretum in Losser, Wierden, Deventer en Arnhem. Tijdens de reis en bij de stops gaven verschillende partijen presentaties en een toelichting op de ervaren overlast. Aan de orde kwamen onder meer leefbaarheid, veiligheid, basisnet spoor, trillingen, stations-uitbreidingen en nieuwbouw en verstedelijking.