Clicky


Nederlandse exporteurs somberder door oorlog Oekraïne

Nederlandse exporteurs somberder door oorlog Oekraïne
07-04-2022 11:04 | Algemeen | auteur Redactie

ZOETERMEER - Nederlandse exporteurs zijn door de oorlog in Oekraïne somberder geworden over hun vooruitzichten voor dit jaar. Niet alleen vallen de Oekraïense en Russische afzetmarkten voor een groot deel weg, ook zijn exporterende bedrijven meer geld kwijt door omwegen en duurdere brand- en grondstoffen als gevolg van het gewapende conflict. Een rondvraag onder exporteurs door evofenedex laat zien dat de verwachtingen over de omzet drastisch zijn gedaald. In het onderzoek van evofenedex en kredietverzekeraar Atradius verwacht een minderheid van vier op de tien exporteurs een omzetstijging in 2022. Dat waren er vorig jaar nog zes op de tien.

De ondernemers die nog wel een omzetstijging verwachten, rekenen er niet meer op dat die hoger zal zijn dan 4 procent. Dat is volgens de onderzoekers een trendbreuk, want de verwachte exportgroei kwam bij eerdere enquêtes nooit onder de 6 procent uit.

"De oorlog en de hieruit voortvloeiende ontwikkelingen zullen ongetwijfeld een enorme impact hebben. De handel in Oekraïne en Rusland maakt weliswaar geen groot deel uit van de totale Nederlandse export, maar veel sectoren, zoals hightech, olie en gas, de chemie, transportsector en voedingsmiddelenindustrie, zullen hierdoor stevig worden geraakt", zegt Bart Jan Koopman, directeur evofenedex.

De belangenbehartiger voor duizenden bedrijven op het gebied van logistiek en handel wijst erop dat bijvoorbeeld brandstof voor goederenvervoer duurder is geworden. Ook moeten exporteurs veel langere routes volgen naar bijvoorbeeld Azië. Zo is het door westerse sancties voor veel vliegmaatschappijen onmogelijk om door het Russische luchtruim te vliegen. Maar ook veel spoorverbindingen van de zogenoemde Nieuwe Zijderoute, tussen China en Europa, lopen door Rusland en zijn nu niet bruikbaar.

Nieuwe sancties van de VS voor Rusland

De VS leggen nieuwe, vooral financiële, sancties op aan Rusland. Samen met de G7 en de EU verbieden ze investeringen in Rusland en nemen ze maatregelen tegen Ruslands grootste financiële organisatie Sberbank en onder andere Alfa Bank. Ook de Russische elite krijgt meer sancties aan de broek.

Boycot van meer Russische grondstoffen

De EU komt mogelijk al gauw met een boycot van Russische grondstoffen. Een voorstel voor een importverbod van kolen ligt al op tafel. Maar Klimaat- en Energieminister Rob Jetten roept bedrijven op om nu al te stoppen met de import van kolen olie en gas. Hij wijst op Tata Steel dat zelf heeft besloten geen Russische steenkool meer te gebruiken.

Aanbod van kolen uit Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika is er genoeg volgens de minister. Direct stoppen met de import van alle olie en gas uit Rusland ziet de minister niet zitten vanwege de impact op verschillende Europese landen. Duitsland, Oostenrijk en Hongarije zijn de grootste tegenstanders in de EU van een boycot van Russische olie en gas. Europa kocht sinds het begin van de oorlog voor 35 miljard euro aan energiedragers uit Rusland.

Hongarije wil Europese sancties schenden

Hongarije is bereid de sancties van de EU opgelegd aan Rusland te schenden door op verzoek va Rusland, rekeningen voor olie en gas in roebels te gaan betalen.

Rusland technisch failliet?

Na enkele banken bereiden ook verzekeraars zich voor op een technisch faillissement van Rusland. Door Amerikaanse maatregelen kan Rusland niet de gebruikelijke wegen bewandelen om betalingen op uitstaande leningen te doen. Voor kredietverstrekkers aan Rusland wordt het veel duurder zich te verzekeren tegen wanbetaling.