Clicky


Claims bij verzekeraars om vliegtuigen die stilstaan in Rusland

Claims bij verzekeraars om vliegtuigen die stilstaan in Rusland
30-03-2022 19:28 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

DUBLIN - Vliegtuigleasemaatschappij AerCap eist 3,5 miljard dollar van verzekeraars vanwege vliegtuigen en vliegtuigmotoren waar het door de sancties tegen Rusland niet meer bij kan komen. 's Werelds grootste leasemaatschappij van vliegtuigen diende de claims vorige week in zei de financieel directeur van AerCap op woensdag.

Door de ingediende claims dringt de vraag zich op wie voor de verliezen als gevolg van de oorlog in Oekraïne moet opdraaien. AerCap zal ook juridische stappen zetten om de geleden schade vergoed te krijgen. Maar het is geenszins zeker of die succesvol zullen zijn.

Als gevolg van de oorlog en de sluiting van het Russische luchtruim staan honderden vliegtuigen van buitenlandse leasemaatschappijen vast in Rusland. De sancties tegen dat land verplichten de leasemaatschappijen om contracten met Russische bedrijven op te zeggen en de vliegtuigen terug te eisen.

De Russische regering heeft voorkomen dat de vliegtuigen het land kunnen verlaten. Zonder toegang tot onderdelen en bij gebrek aan onderhoud is de kans groot dat de vliegtuigen hun waarde zullen verliezen. Claims in verband met het conflict kunnen uiteindelijk in totaal 10 miljard dollar bedragen. Dat is het hoogste bedrag in de geschiedenis van de luchtvaartverzekering, schatte kredietbeoordelaar Fitch Ratings eerder in. Het genoemde bedrag wordt door Lloyd's of London betwist. 's Werelds grootste handelsplaats voor verzekeringen schat dat de aansprakelijkheid van verzekeraars beperkt zal blijven tot ongeveer 10 tot 15 procent van dat bedrag.

AerCap wist inmiddels 22 van de 135 vliegtuigen terug te halen uit Rusland. Verzekeringsclaims en het terughalen van meer vliegtuigen zouden de financiële klap voor het bedrijf kunnen verminderen. De onderneming zal in de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar een afschrijving doen op de vliegtuigen. Hoe groot die wordt, is nog niet bekend. "De gebeurtenissen in Rusland zijn zeker een tegenslag, maar ze zijn een te overziene tegenslag", aldus AerCap.