Clicky


Opnieuw beveiligersstaking op Duitse vliegvelden

Opnieuw beveiligersstaking op Duitse vliegvelden
21-03-2022 19:15 | Buitenland | auteur ANP/DPA

FRANKFURT - Beveiligers die veiligheidschecks bij passagiers uitvoeren gaan dinsdag de hele dag staken op acht Duitse vliegvelden. Daartoe roept de Duitse vakbond ver.di op. Het gaat om de vliegvelden van Frankfurt, de belangrijkste van het land, maar ook Berlijn, Bremen, Hamburg, Hannover, Stuttgart, Düsseldorf en Köln-Bonn. Passagiers kunnen hinder ondervinden van de stakingen.

Luchthavenuitbater Fraport waarschuwt dat passagiers opnieuw niet op het vliegtuig kunnen stappen in Frankfurt. De beveiligers legden de afgelopen tijd behalve op Frankfurt eerder al ook bij andere vliegvelden in Duitsland het werk neer. Dat zorgde voor het annuleren van talloze vluchten. De staking van dinsdag treft reizigers op doorreis niet.

Met de staking wil de vakbond meer druk zetten op werkgevers om een hoger cao-bod te doen voor de circa 25.000 beveiligers op Duitse vliegvelden. Na meerdere overlegrondes is er nog geen doorbraak. Eind februari kwam het al tot enkele kleine stakingen, die als waarschuwing waren bedoeld.

De vakbond eist onder andere een verhoging van het uurloon met minstens 1 euro. Ook moeten de arbeidsvoorwaarden van beveiligers op verschillende afdelingen van vliegvelden gelijk worden getrokken, vindt ver.di.

Komende donderdag wordt er weer verder onderhandeld. Volgens de Duitse werkgeversorganisatie voor luchtvaartbeveiliging BDLS wil de vakbond de stakingen uitrekken tot het voor de luchtvaartsector belangrijke paasseizoen.