Clicky


Meeste OV-werknemers willen zo snel mogelijk af van de mondkapjesplicht

Meeste OV-werknemers willen zo snel mogelijk af van de mondkapjesplicht
24-02-2022 09:22 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHt - Ruim 86 procent van de werknemers in het openbaar vervoer vindt dat het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over het afschaffen van de mondkapjesplicht in treinen, bussen en trams. Verreweg de meeste werknemers (ruim 78 procent) willen er zo snel mogelijk vanaf. Dat blijkt uit een enquête onder 738 CNV-leden die werken bij NS en in het stads- en streekvervoer.

"Het is niet meer uit te leggen dat vanaf vrijdag vrijwel overal de mondkapjes verdwijnen, behalve in het openbaar vervoer. Het is ook nauwelijks meer te handhaven", constateert onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen.

In de enquête zegt 36 procent van de OV-werknemers dat reizigers zich nu ‘matig tot slecht’ houden aan de mondkapjesplicht. En de bereidheid om een mondkapje te dragen neemt zienderogen af. Steeds minder mensen dragen een mondkapje, constateert 66 procent van de OV-werknemers. "Vanaf vrijdag vervallen vrijwel alle corona-regels. Geen mondkapjes meer, geen anderhalve meter meer. Hoe zien we dat dan voor ons in het openbaar vervoer?", vraagt Van de Mheen zich hardop af.

Handhaving is een probleem

Bijna driekwart van de OV-werknemers (71 procent) verwacht komende tijd problemen rond de handhaving. "Buschauffeurs en conducteurs hebben er echt geen zin in om politieagent te spelen en alle shit over zich heen te krijgen", zegt Van de Mheen. "We hebben in de praktijk dus te maken met een regel waar steeds minder mensen zich aan houden en waarop niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Dat is niet houdbaar. Om nog meer agressie en conflicten te voorkomen moet het kabinet zich echt bezinnen hoelang we hier nog in het OV aan vast willen houden."

Kabinet moet snel knoop doorhakken

CNV Vakmensen pleit ervoor dat het kabinet snel een knoop doorhakt en de mondkapjesplicht ook in het openbaar vervoer afschaft. "Maak er dan gewoon een advies van en laat mensen hierin vrij. Dan ben je van het gedoe af."

Tegelijkertijd vindt de bond dat er ook aandacht moet blijven voor de (relatief kleine) groep werknemers die zich zorgen maakt over hun gezondheid. In de enquête is bijna 15 procent van de OV-werknemers tégen de afschaffing van de mondkapjesplicht. Van de Mheen: "Er zijn werknemers met een kwetsbare gezondheid, die terecht bang zijn om ziek worden. Ze moeten zich vrij voelen om dat bij hun werkgever aan te geven. In overleg met de werkgever moet dan gekeken worden hoe ze op een zo veilig mogelijke manier hun werk kunnen blijven doen."