Clicky


60-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur, en voormalig politieagent, in Denemarken veroordeeld tot 14 jaar cel voor smokkel

60-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur, en voormalig politieagent, in Denemarken veroordeeld tot 14 jaar cel voor smokkel
22-02-2022 12:11 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

AARHUS - Een 60-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft een celstraf van 14 jaar opgelegd gekregen en mag levenslang Denemarken niet meer in vanwege de smokkel van in totaal 55 kilo cocaïne en 150 kilo hasj van Nederland naar Denemarken.

De Nederlandse man, die eerder 20 jaar als politie-assistent in dienst was van de Nederlandse politie, pleitte schuldig aan het vervoeren van de grote hoeveelheid drugs naar Denemarken in een vrachtwagen.

Na een rechtszitting die minder dan een half uur duurde, in het Deense Aarhus, veroordeelde de rechtbank hem tot 14 jaar gevangenisstraf en deporteerde de rechter hem levenslang uit Denemarken.

"Ik ben erg blij dat de rechtbank een zware gevangenisstraf heeft uitgesproken, net zoals ik ook blij ben met de goede samenwerking die in de zaak is geweest tussen de eDeense en Nederlandse politie", zegt hoofdadvocaat bij NSK Vest, Camilla Winther Wagner .

Cannabis en cocaïne afgeleverd

Voor de rechtbank bekende de Nederlander dat hij op 17 september 2020 40 kilo cocaïne aan een Deense man in Horsens heeft geleverd, en dat hij op 8 oktober 2020 150 kilo hasj heeft geleverd aan een Deense man in Glostrup en 15 kilo cocaïne aan een Deense man in Ishøj.

De drie Deense mannen die eveneens zijn aangehouden, zijn allemaal veroordeeld voor het ontvangen van de drugs van de Nederlandse man. Ze zijn veroordeeld tot respectievelijk 13 jaar, 2 jaar en 9 jaar gevangenisstraf voor hun rol in de zaak.

De zaak is onderzocht in nauwe samenwerking tussen de Landelijke Eenheid Bijzondere Criminaliteit West en enkele Nederlandse politie-eenheden. De Nederlandse man is uit Nederland uitgeleverd voor vervolging in Denemarken op basis van een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de rechtbank in Aarhus.

De man kreeg de straf en moet nu terugkeren naar Nederland, waar hij zijn gevangenisstraf zal uitzitten.