Clicky


Autocarrier Felicity Ace in brand op de Atlantische Oceaan, bemanning gered

Autocarrier Felicity Ace in brand op de Atlantische Oceaan, bemanning gered
17-02-2022 20:16 | Incidenten | auteur Redactie | Esther van der Wal

LISSABON - Een brandende autocarrier dreef donderdag midden op de Atlantische Oceaan nadat de 22 bemanningsleden woensdag van het enorme schip waren geëvacueerd vanwege een brand, meldt de Portugese Marine.

De scheepvaart in het gebied werd gewaarschuwd dat de 200 meter lange en 32 meter brede Felicity Ace op drift was geraakt nabij de Portugese Azoren nadat de bemanning woensdag van het brandende schip was geëvacueerd, zei de Portugese marinewoordvoerder Cmdr. zei José Sousa Luís.

De Felicity Ace kan meer dan 18.700 ton vracht vervoeren. Doorgaans laden autotransportschepen duizenden voertuigen op meerdere dekken in hun ruim.

Volkswagen Group zei in een korte verklaring dat de Felicity Ace voertuigen vervoerde die bedoelt waren voor de Amerikaanse markt. Het bedrijf weigerde commentaar te geven op de mogelijke gevolgen van het incident voor Amerikaanse klanten of de VW-groep. Een woordvoerder van de Amerikaanse tak van Porsche bevestigt dat het om 1100 Porsches gaat en "dat het lot van de voertuigen onbekend is". Ook zouden er 189 Bentleys aan boord van de Felicity Ace zijn.

De exploitant van het schip, het Japanse Mitsui OSK Lines, zei in een e-mail geen informatie over de lading te kunnen geven.

Een Portugees marineschip voer naar de autocarrier, die van Emden in Duitsland naar de haven van Davisville in de Amerikaanse staat Rhode Island voer, volgens online vessel trackers. Volgens de Portugese Marine woedt er nog steeds brand op het schip. Het marineschip moest controleren of het vrachtschip dreigde te zinken of vervuiling veroorzaakt.

De eigenaar van het schip is op zoek naar een zeesleepboot, maar het is onwaarschijnlijk dat de Felicity Ace vanwege zijn omvang naar een haven op de Portugese Azoren zal worden gesleept, zei Sousa Luis.

De bemanning is woensdag per helikopter naar het eiland Faial in de archipel gebracht, ongeveer 160 kilometer verderop, en verblijft daar in een hotel. Geen van hen is gewond geraakt.