Clicky


Celstraffen tot 9 jaar geëist in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel

Celstraffen tot 9 jaar geëist in afpersingszaak fruitbedrijf Hedel
15-02-2022 20:10 | Criminaliteit | auteur Redactie

ARNHEM - Een gevangenisstraf van negen jaar is passend en geboden voor een 21-jarige man uit Hilversum, die in november 2020 betrokken was bij het gooien van brandbommen naar woningen in Kerkdriel en Hedel en bij plannen voor een soortgelijke aanslag op een woning in Hilversum. De man stond vandaag terecht in een reeks van strafzaken die voortvloeien uit de afpersing van een fruitbedrijf in Hedel.

Dit bedrijf wordt sinds de vondst van een partij cocaïne in mei 2019 afgeperst. In deze afpersingszaak is gedreigd met onder andere liquidatie van werknemers en geweld tegen familieleden van de directie. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf.

Op 23 november 2020 werd midden in de nacht een steen met hieraan zwaar vuurwerk tegen een ruit van een woning in Kerkdriel gegooid. Achter dit raam lagen de bewoners te slapen. De 21-jarige man is bij dit incident de chauffeur geweest, een 20-jarige medeverdachte uit Barneveld zou de lont hebben aangestoken, waarna het projectiel door een destijds 17-jarige uit Hilversum naar de woning werd gegooid. Het projectiel bleef steken in de ruit van de woning, waardoor er wel veel schade werd aangericht, maar de bewoners fysiek ongedeerd bleven.

De 20-jarige verdachte hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Hij stond vandaag alleen terecht voor het incident in Kerkdriel.

De 21-jarige zou, samen met de destijds 17-jarige, ook betrokken zijn bij een ernstig incident op 25 november 2020, waarbij een steen met een aangestoken mortierbom door de ruiten werd gegooid van een woonboerderij in Hedel. De bewoners, twee broers, konden hun leven op het nippertje redden door uit de brandende woning te springen, maar liepen zwaar letsel op. Hun woning brandde tot de grond toe af.

Tot slot zou de 21-jarige verdachte, wederom met de destijds 17-jarige, voorbereidingshandelingen hebben gepleegd voor een aanslag met mortierbommen op een woning in Hilversum van een familielid van de directie van het fruitbedrijf. Deze aanslag zou in december 2020 moeten plaatsvinden, maar voor die tijd werden de verdachten aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de destijds 17-jarige mortierbommen in zijn bezit had, die in Hilversum gebruikt moesten worden. Hij hoorde, ondanks dat hij destijds minderjarig was, gisteren een straf volgens volwassenstrafrecht tegen zich eisen: vier jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Bij de aanslagen in Kerkdriel en Hedel was levensgevaar voor de bewoners te duchten, aldus de officier van justitie. Omdat de verdachten konden weten dat de aanslagen levensgevaar op zouden leveren, is er sprake van voorwaardelijke opzet. Gelet op de zorgvuldig geplande voorbereidingen en het feit dat de verdachten betaald zouden worden voor het uitvoeren van de aanslagen, is er sprake van voorbedachte raad en dus van poging moord, aldus de officier van justitie. Daarbij is sprake van nauwe en bewuste samenwerking en dus van medeplegen. Voor de strafmaat maakt het dan niet uit wie welke rol heeft gehad. De verijdelde aanslag in Hilversum is ten laste gelegd als voorbereidingshandelingen voor het teweegbrengen van een explosie, waarbij ook levensgevaar te duchten was.

In het requisitoir ging de officier van justitie in op de enorme impact van de aanslagen, met name van de brand in de woonboerderij. ‘’Midden in de nacht veranderde het leven van de twee broers in een hel. Ze leven nog, maar liepen veel letsel op en zijn verder alles kwijtgeraakt: hun huis, hun onderneming, alles wat ze bezaten. Ook de familie in Kerkdriel leeft sinds de aanslag in angst. En dat allemaal als gevolg van een terreurcampagne die zijn weerga niet kent in Nederland. Honderden onschuldige gezinnen leven al jaren in angst en vrees, in hun eigen woning.’’

Ondanks meerdere aanhoudingen eind 2020 en begin 2021, kregen de incidenten in het voorjaar van 2021 een vervolg: ‘’Hiermee vertoont de zaak maffia-achtige kenmerken, waarbij de daders er blijk van geven lak te hebben aan onze rechtsstaat en aan het welzijn van al die onschuldige slachtoffers’’, aldus de officier van justitie. Met de strafeisen wil de officier van justitie een duidelijk signaal afgeven richting samenleving en richting jongeren; ‘’Het moet duidelijk zijn dat als je je mengt in dit soort maffia-achtige praktijken, je voor jaren vast komt te zitten.’’

De voorlopige hechtenis van de twee verdachten was door de rechtbank geschorst. Dat betekent dat ze de zitting van vandaag, onder voorwaarden, in vrijheid konden afwachten. Het OM verzet zich tegen verdere verlenging van die schorsing.

In de reeks strafzaken staan donderdag nog twee verdachten terecht, en maandag nog één verdachte. De hoofdverdachte, de 37-jarige man uit Naarden, moet zich in de laatste week van juni voor de rechter verantwoorden.