Clicky


Werkzaamheden extra uitbreiding Suezkanaal begonnen

Werkzaamheden extra uitbreiding Suezkanaal begonnen
15-02-2022 16:05 | Algemeen | auteur ANP/RTR

CAÏRO - De werkzaamheden voor een extra uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte zijn begonnen om zo beter de drukte op de belangrijke vaarroute aan te kunnen en de veiligheid te vergroten. Volgens de voorzitter van de Suez Canal Authority (SCA) is gestart met een verlenging van het gedeelte met een dubbele vaarweg naar 82 kilometer, van de huidige 72 kilometer.

Het kanaal tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee heeft een totale lengte van ongeveer 193 kilometer. Eerder was al begonnen met een verbreding en verdieping van het zuidelijke deel van de vaarroute, nadat het enorme containerschip Ever Given vorig jaar aan de grond liep. Daardoor was de waterweg gedurende zes dagen geblokkeerd.

Als alle werkzaamheden klaar zijn zouden grotere konvooien per keer het kanaal kunnen passeren. Schepen passeren het kanaal in colonne, en de uitbreiding van de 'tweede rijstrook' zou de capaciteit met zes schepen verhogen. De werkzaamheden zouden in de zomer van volgend jaar afgerond moeten worden.

Door het vastlopen van de Ever Given in maart vorig jaar ontstonden er aan weerszijden lange files van schepen die niet door de waterweg konden. Meer dan 350 schepen moesten wachten, een deel besloot om Afrika heen te varen. Het Suezkanaal is de belangrijkste vaarroute voor scheepvaart tussen Azië en Europa.