Clicky


Hendrik Veder Group helpt maritieme en offshore-industrie verduurzamen met recycling van synthetische touwen

Hendrik Veder Group helpt maritieme en offshore-industrie verduurzamen met recycling van synthetische touwen
14-02-2022 14:15 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Duurzaamheid speelt voor Nederlandse maritieme- en offshorebedrijven een steeds grotere rol in aanbestedingen. Hendrik Veder Group helpt deze sectoren vanaf nu door gebruikte synthetische touwen her te gebruiken, te herstellen of te recyclen. Door afgekeurde kunststof touwen te recyclen tot ruwe grondstoffen, hebben Nederlandse bedrijven bovendien minder last van grondstof-schaarste tijdens de corona-periode.

CO2-uitstoot en kosten gemoeid bij afval door touwen

Egbert Vennik, CEO van Hendrik Veder Group: “Op dit moment worden afgekeurde synthetische touwen weggegooid en verbrand. Maritieme- en offshorebedrijven maken flinke kosten om hun afval af te voeren en dat is slecht voor het milieu Dat kan slimmer.”

Het Rotterdams bedrijf stelde zich tot doel om bedrijven in deze sectoren te helpen verduurzamen. Vennik: “Samen met onze partners hebben we een oplossing ontwikkeld die ons in staat stelt kabels een langere levensduur te geven. Dat doen we allereerst door kapotte of versleten onderdelen, zoals bijvoorbeeld de hoes voor een sling, te vervangen of repareren.”

Sommige hijsmiddelen vallen echter niet meer te repareren. “Door die afgekeurde kunststof touwen terug te brengen naar nieuwe grondstoffen, ontstaat een circulaire oplossing die duurzaamheidswinst realiseert. Dat is belangrijk, want duurzaamheid is steeds vaker een eis bij aanbestedingen.

Bovendien biedt deze oplossing ook een strategisch continuïteitsvoordeel; door lokaal grondstoffen her te gebruiken, zijn we minder afhankelijk van (zoals recentelijk gebleken: onzekere) lange toeleveringsketens.”

 

Van Oord optimaliseert assetmanagement

Van Oord is een van de eerste partijen die pioniert met deze duurzame benadering, die onderdeel uitmaakt van de assetmanagement-benadering van Hendrik Veder. Hierbij ontfermt het bedrijf zich over het voorraadbeheer, onderhoud, certificatie en transport van hijsmiddelen. “Dankzij onze samenwerking met Hendrik Veder Group kunnen we op een inzichtelijke en kosteneffectieve manier verduurzamen. Een duurzaamheidsdashboard, dat we binnenkort in gebruik nemen, maakt ons duidelijk hoeveel kosten en CO2-uitstoot we besparen.”

Vennik: “Onze strategische partners brengen de kunststof kabels terug tot grondstofniveau, granulaat, dat steeds duurder en minder goed beschikbaar wordt. Dit granulaat kan dienen als grondstof voor andere producten, zoals bijvoorbeeld kinderspeelgoed of een gereedschapskist. Hierdoor ontvangt een bedrijf een vergoeding, van minstens vijfmaal de kosten die gemoeid zouden zijn bij het afvoeren van een kabel als afval. Deze closed loop brengen we al in de praktijk. Wij schenken onze relaties bijvoorbeeld een toolbox die gemaakt is van afgekeurde, synthetische touwen. Zo worden de voordelen van recycling heel tastbaar.”