Clicky


Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel

Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel
13-02-2022 19:54 | Overig | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - Ondanks een verbod in Brussel te demonstreren, willen zogenoemde vrijheidskonvooien toch oprukken richting de Belgische en Europese hoofdstad. Volgens Vlaamse media verzamelen zich al groepen betogers met hun voertuigen op parkeerplaatsen in Frankrijk en Luxemburg. Bij het Noord-Franse Lille kwamen inmiddels honderden deelnemers bijeen. Ook vanuit Nederland zouden activisten tegen onder meer de coronamaatregelen zich klaarmaken.

De demonstranten willen de grote snelwegen naar Brussel vermijden om te voorkomen dat ze aan de grens of in België worden tegengehouden. Ze zouden de voorkeur geven aan kleinere wegen en ook niet in te grote groepen de grens willen oversteken.

Ondertussen waarschuwen de autoriteiten dat het maandag tot grote verkeersproblemen richting Brussel kan komen, en ook in de Europese wijk van Brussel met de Europese instellingen.

Het fenomeen van de vrijheidskonvooien is komen overwaaien uit Canada. In Den Haag was zaterdag een actie van betogers met vrachtauto's en andere voertuigen. In Parijs heeft de politie zaterdag traangas afgevuurd en honderden boetes uitgedeeld om een verzameling konvooien uit heel Frankrijk op te breken.