Clicky


Groei op meerdere gebieden voor Port of Harlingen

Groei op meerdere gebieden voor Port of Harlingen
11-02-2022 11:13 | Haven Nieuws | auteur Redactie

HARLINGEN - De jaarcijfers van NV Port of Harlingen zijn bekend en laten zien dat 2021 een prima jaar was voor het havenbedrijf. Er is sprake van groei en herstel op meerdere gebieden. In vergelijking met 2020, het jaar waarin de pandemie begon, nam de overslag met 5 procent toe. Ook werd de Harlinger haven door 16 procent meer schepen aangedaan. Financieel gezien gaat het goed met Port of Harlingen.

“De financiële resultaten over 2021 zijn prima”, stelt Paul Pot, directeur van Port of Harlingen. “Het is goed om te zien dat de haven van Harlingen in 2021 door meer schepen is bezocht.” Het aantal zeeschepen, zeekotters, binnenvissers, riviercruiseboten en passanten van de beroepszeilvaart nam toe. “De Harlinger haven wordt goed gevonden. We zijn ook niet voor niets het duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland én bovendien the gate to the north.”

Overslag zeevaart fors toegenomen

Het totaal aantal zeeschepen dat de Harlingen haven aandeed, nam in 2021 met 16 procent toe. De overslag voor de zeevaart steeg met 23 procent tot bijna 2 miljoen ton. Hierbij ging het voornamelijk om de overslag van zeezand, grind, zout en aardappelen. Ook kreeg Port of Harlingen in 2021 te maken met een nieuwe ladingstroom van turfschepen uit Finland. De overslag van de binnenvaart nam in 2021 wel iets af. Ook de containeroverslag daalde licht. Pot: “Maar met 27.000 TEU is de containeroverslag nog op een mooi niveau.”

Tevreden met resultaten

Het aantal aanlandingen van de visserij bleef ongeveer gelijk. Zowel de Noordzeekotters als de garnalen en mosselvloot wisten de Harlinger haven in 2021 goed te vinden. “De recreatievaart en met name de bruine vloot zijn door de coronapandemie nog niet terug op het oude niveau van 2019”, aldus Pot. “Maar de riviercruises zijn wel weer hersteld. En de beroepszeilvaart nam liefst met 59 procent toe. Al met al hebben we een goed jaar achter de rug. We zijn tevreden met de resultaten.”

Ontwikkeling Waddenpromenade en zaagtandsteiger

In 2021 begon Port of Harlingen ook met de verbouwing van het gebouw aan de Waddenpromenade, dat in 2020 was aangekocht. “Deze prachtige plek midden in Harlingen wordt de nieuwe huisvesting van ons havenbedrijf”, vertelt Pot. “De verwachting is dat onze kantoorruimte begin dit jaar klaar is. Daarna beginnen we met ontwikkeling van de rest van het gebouw. Daarover gaan we nog in gesprek met belanghebbenden. We willen de Waddenpromenade tot een mooie plek ontwikkelen die met de nodige allure bijdraagt aan de stad.”

Ook de zaagtandsteiger nadert de voltooiing en wordt naar verwachting in het voorjaar in gebruik genomen. De steiger biedt plek aan voornamelijk de Urker Vissersvloot. Pot: “Met de innovatieve zaagtandsteiger kunnen we in de toekomst niet alleen voldoende ligplaatsen bieden, maar zijn we ook voorbereid en uitgerust om de moderne en duurzame haven van de toekomst te zijn.”

NV Port of Harlingen is een zelfstandig havenbedrijf, met de gemeente Harlingen als enige aandeelhouder. Het havenbedrijf is verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de havens in Harlingen. Daarnaast zorgt Port of Harlingen voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. In samenwerking met stakeholders wil Port of Harlingen in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland zijn. Daarbij wordt ingezet op werkgelegenheid, continuïteit en groeimogelijkheden voor het havenbedrijfsleven.