Clicky


'Transport- en logistieksector interessant doelwit voor cybercriminelen'

'Transport- en logistieksector interessant doelwit voor cybercriminelen'
02-02-2022 10:18 | Criminaliteit | auteur Redactie

AMSTERDAM - Digitale veiligheid is bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Vaak ontbreekt de kennis om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Uit onderzoek van SIDN van juni 2020 (SIDN beheert de .nl domeinnamen, red) blijkt dat 22 procent van de mkb'ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger, want uit schaamte doet niet iedereen aangifte. Dit geldt ook voor de transport- en logistieksector.

"Vooral sectoren die sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie, zoals de industrie, retail en zorg, zijn extra kwetsbaar. De afgelopen paar jaar zijn diverse cybersecurity-incidenten in het nieuws gekomen waaruit blijkt dat de transport en logistieksector een interessant doelwit is voor cybercriminelen", zegt Machiel Bode, Sector Banker Transport, Logistics & Mobility bij ING. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) meldde vorig jaar dat ruim 40 procent van de bedrijven in de logistieke sector al eens te maken heeft gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking.

"Een keerzijde van het in hoog tempo digitaliseren van de logistieke keten is dat criminaliteit zich verplaatst naar de digitale wereld. Medewerkers zijn daarbij de zwakste schakel. In het merendeel van de cyberaanvallen heeft een medewerker een rol. Soms is dat kwade opzet, maar vaker nog zijn mensen zich niet bewust van de risico’s."

"De transport- en logistieksector is extra gevoelig voor inbreuk, omdat elke transactie door een keten van bedrijven wordt uitgevoerd. Er zijn meerdere leveranciers en meerdere afnemers. Logistieke bedrijven zijn bij uitstek interessant omdat ze zich bezighouden met waardevolle goederenstromen."

Een cyberaanval is helaas nooit honderd procent te voorkomen. Maar bedrijven kunnen wel stappen zetten om de kans op een succesvolle aanval te verkleinen. Het begint bij awareness en preventie door:

  1. het onderwerp cybersecurity hoog op de agenda te zetten
  2. een cybersecurity verantwoordelijke aan te stellen
  3. te zorgen dat de basis op orde is door software-updates en het gebruik van sterke wachtwoorden
  4. het maken van een cybercrisisplan, en het regelmatig testen hiervan. Want voorkomen is de beste strategie.