Clicky


NVWA-IOD houdt nog vier verdachten aan in onderzoek naar fraude bij export

NVWA-IOD houdt nog vier verdachten aan in onderzoek naar fraude bij export
29-01-2022 20:03 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

De NVWA-IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA) heeft vrijdag 28 januari nog vier verdachten aangehouden in een lopend onderzoek naar vermoedelijke omvangrijke fraude met documenten bij de export van onder meer kippenvlees. Afgelopen dinsdag 25 januari hielden rechercheurs ook al drie verdachten aan. Van hen wordt er één na verhoor weer in vrijheid gesteld op vrijdag 28 januari.

Dinsdag 25 januari doorzochten rechercheurs twee bedrijfspanden en twee woningen in Nederland. In België en Spanje zijn in verband met dit onderzoek ook drie bedrijven doorzocht. De NVWA-IOD verdenkt een bedrijf uit Oost-Nederland ervan dat het onder andere diepgevroren kippenvlees op papier verandert in andere producten – zoals vis - en het dan exporteert naar onder meer landen in Afrika.

Daarvoor fraudeert het bedrijf vermoedelijk met officiële veterinaire certificaten en laadbrieven. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht bij sommige zendingen gebruik te maken van schijnconstructies om de fraude mogelijk te maken. Het doel van deze vermoedelijke fraude is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 70 procent minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming.

Effecten van fraude

Met deze vorm van fraude komt de tracering van levensmiddelen en daardoor ook de voedselveiligheid in het geding. Daarnaast is er sprake van oneerlijke concurrentie en ondermijning van het vertrouwen in officiële documenten.