Clicky


EU spant zaak aan bij WTO tegen China vanwege discriminerende handelspraktijken jegens Litouwen

EU spant zaak aan bij WTO tegen China vanwege discriminerende handelspraktijken jegens Litouwen
28-01-2022 11:43 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

BRUSSEL - De EU heeft vandaag, vrijdag 28 januari, bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een zaak aangespannen tegen de Volksrepubliek China wegens haar discriminerende handelspraktijken jegens Litouwen, die ook andere exportproducten van de interne markt van de EU treffen. Deze acties, die volgens de WTO-regels discriminerend en illegaal lijken te zijn, zijn nadelig voor exporteurs, zowel in Litouwen als elders in de EU, aangezien ze ook gericht zijn op producten met Litouwse inhoud die uit andere EU-landen worden geëxporteerd. Omdat pogingen om dit bilateraal op te lossen zijn mislukt, heeft de EU haar toevlucht genomen tot het starten van geschillenbeslechtingsprocedures tegen China. Het WTO-overleg dat vandaag is gestart, is de eerste stap in dit proces.

Uitvoerend vicevoorzitter en commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis , zei: "Het lanceren van een WTO-zaak is geen stap die we licht nemen. Na herhaalde mislukte pogingen om de kwestie bilateraal op te lossen, zien we echter geen andere uitweg dan een WTO-geschil aan te vragen overleg met China over een schikking. De EU is vastbesloten om als één geheel op te treden en snel op te treden tegen maatregelen die in strijd zijn met de WTO-regels en die de integriteit van onze interne markt bedreigen. Tegelijkertijd zetten we onze diplomatieke inspanningen voort om de situatie te de-escaleren."

De Europese Commissie heeft de afgelopen weken bewijs verzameld voor de verschillende soorten Chinese beperkingen. Deze omvatten een weigering om Litouwse goederen door de douane in te klaren, afwijzing van invoeraanvragen uit Litouwen en het onder druk zetten van EU-bedrijven die vanuit andere EU-lidstaten opereren om Litouwse inputs uit hun toeleveringsketens te verwijderen wanneer ze naar China exporteren.

Om dergelijke gevallen in de toekomst aan te pakken, versterkt de Commissie haar instrumentarium van autonome maatregelen. Vorige maand keurde de Commissie een voorstel goed voor een anti-dwanginstrument, dat de EU meer mogelijkheden zou geven om te reageren in geval van economische dwang. Het voorstel wordt momenteel bestudeerd door het Europees Parlement en de Raad van de EU.

Achtergrond

Vanaf december 2021 begon China, zonder de EU of de Litouwse autoriteiten op de hoogte te stellen, de invoer uit en uitvoer naar Litouwen, of banden met Litouwen, sterk te beperken of de facto te blokkeren. De Commissie heeft de kwestie herhaaldelijk aan de orde gesteld bij de Chinese autoriteiten.

Volgende stappen

De eerste fase in het kader van WTO-procedures voor geschillenbeslechting is het 'verzoek om overleg', waarbij de EU China formeel om meer informatie vraagt ​​over zijn maatregelen om tot een bevredigende oplossing te komen. Mocht dit overleg niet binnen 60 dagen tot een positief resultaat leiden, dan kan de EU verzoeken om de instelling van een panel om zich over de kwestie uit te spreken.