Clicky


Afzetprijzen industrie 19,5 procent hoger in december

Afzetprijzen industrie 19,5 procent hoger in december
28-01-2022 10:02 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 19,5 procent hoger dan in december 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 21 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Stijging olieprijzen kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In december 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 66 euro, ruim 59 procent meer dan een jaar eerder. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 71 euro. Dat was ruim 90 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in december 67,9 procent duurder dan in december 2020. In november lagen de prijzen 92,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 45,2 procent hoger dan een jaar eerder. In november lagen de prijzen 46,9 procent hoger dan in november 2020.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in december

De afzetprijzen van de industrie zijn in december ten opzichte van november met 0,1 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,1 procent toe, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 0,3 procent daalden.