Clicky


Noodbevelen afgekondigd om dreiging demonstratie bij Nedcar

Noodbevelen afgekondigd om dreiging demonstratie bij Nedcar
27-01-2022 14:16 | Algemeen | auteur ANP

BORN - De gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren hebben donderdag een noodbevel afgekondigd om een dreigende situatie rond VDL Nedcar. De politie zegt signalen te hebben gekregen dat er rond het bedrijf actie gevoerd zou worden. Een persoon werd aangehouden omdat deze zich niet kon legitimeren.

Mensen die volgens de politie mogelijk van plan waren om rond Nedcar actie te voeren, moeten het gebied per direct verlaten. Op verschillende plekken rond de fabriek houdt de politie auto's aan en moeten de inzittenden uitstappen.

"Aanleiding voor het noodbevel zijn ontvangen signalen dat activisten naar Sittard-Geleen afreizen om verkeersaders en wegen in en rondom Born op 27 januari 2022 te blokkeren", aldus de gemeente. "Dit zou de openbare orde verstoren en de vrije doorgang van hulpverleningsdiensten ernstig hinderen. Daarnaast worden maatschappelijke voorzieningen onbereikbaar. De blokkades kunnen tevens leiden tot confrontaties tussen de activisten en anderen. Dat wordt als niet wenselijk geacht."

Website

Een soortgelijke tekst staat ook op de website van buurgemeente Echt-Susteren. In beide gemeenten worden mensen die verdacht worden van activisme weggestuurd. Ze moeten de gemeenten verlaten. Een woordvoerder van de politie kon nog niet zeggen of en hoeveel mensen zijn aangehouden.

VDL wil ruim 7 hectare bos naast Nedcar kappen om uitbreiding van de autofabriek mogelijk te maken. Een lokale actiegroep verzet zich. Deze actiegroep verwijderde enkele maanden geleden samen met onder meer Extinction Rebellion plastic omhulsels rond holle bomen die VDL daar had laten aanbrengen om vleermuizen te weren. Een woordvoerder van de actiegroep Red het Sterrebos noemde het optreden van de politie en het afgekondigde noodbevel donderdag "buitenproportioneel".

Volgens een woordvoerster van Extinction Rebellion was voor donderdagmiddag een kleine demonstratie aangemeld voor de hoofdingang van Nedcar tegen kap van het Sterrebos. Zij zegt niet te begrijpen waarom gemeente en politie er met dit machtsvertoon op reageren en de demonstratie onmogelijk maken.