Clicky


Moederbedrijf DAF ziet toevoer onderdelen verbeteren

Moederbedrijf DAF ziet toevoer onderdelen verbeteren
25-01-2022 16:08 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

BELLEVUE - Vrachtwagenfabrikant Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van DAF, heeft in het laatste kwartaal van 2021 een veel hogere omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De toevoer van chips en andere onderdelen kwam beter op gang, waardoor het concern veel meer trucks kon afleveren dan in de voorgaande drie maanden.

In de maanden oktober, november en december verkocht Paccar 47.600 vrachtwagens. Dat zijn er 45 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. Toen kampte het bedrijf met zulke sterke tekorten aan onderdelen dat er duizenden trucks minder uit de fabrieken kwamen dan gepland.

Volgens topman Preston Feight trokken de vrachtwagenverkopen aan dankzij het economisch herstel van de coronacrisis in Noord-Amerika en Europa. De omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 6,7 miljard dollar (5,9 miljard euro).

Economisch herstel

Paccar, dat naast DAF ook de merken Peterbilt en Kenworth bezit, profiteerde volgens de directie van het economisch herstel van de coronacrisis. De omzet in het afgelopen kwartaal steeg vergeleken met dezelfde periode in 2020 met ruim een vijfde tot 6,7 miljard euro. Daarbij profiteerde het bedrijf van sterk gestegen opbrengsten uit onderhoudsdiensten en onderdelen waar klanten na de aankoop van een truck voor blijven betalen. De nettowinst steeg met 26 procent tot 511,4 miljoen euro.

Over heel 2021 steeg de omzet tot 21,8 miljard euro. DAF verkocht het afgelopen jaar 278.000 trucks. Bij de verkoop van vrachtwagens die zwaarder zijn dan 16 ton in Europa zorgde dat voor een marktaandeel van 15,9 procent, zegt DAF-president Harry Wolters.