Clicky

 
Transport Online - Belarus ontkent Ryanair-vliegtuig tot landen te hebben gedwongen

Belarus ontkent Ryanair-vliegtuig tot landen te hebben gedwongen

Belarus ontkent Ryanair-vliegtuig tot landen te hebben gedwongen
21-01-2022 14:55 | Incidenten | auteur ANP/RTR

MINSK - Belarus ontkent dat het vorig jaar mei een Ryanair-vliegtuig dwong om te landen op de luchthaven van Minsk. Donderdagavond werden vier hooggeplaatste Belarussische ambtenaren aangeklaagd in de Verenigde Staten voor luchtpiraterij.

President Aleksandr Loekasjenko reageerde vrijdag bij staatspersbureau Belta op de aanklacht door te zeggen dat de vlucht niet was onderschept door de Belarussen. Aan boord van het toestel dat vanuit Griekenland onderweg was naar Litouwen zat het Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die na een gedwongen landing in de Wit-Russische hoofdstad gearresteerd werd.

De vier aangeklaagde Belarussen blijven voorlopig op vrije voeten. Zij worden ervan verdacht een bommelding in scène te hebben gezet om zo de vlucht van Protasevitsj naar Minsk te kunnen leiden.

Amerikanen

Er zaten vier Amerikanen aan boord van het vliegtuig en de aanklagers stellen dat de "Amerikaanse wet roekeloos overtreden werd". "De volgende piloot die bericht krijgt over een bommelding zou de authenticiteit daarvan in twijfel kunnen trekken", aldus een FBI-woordvoerder.

Toch betekent de Amerikaanse aanklacht, die door onder meer de FBI gesteund wordt, in de praktijk weinig. In de VS zouden de personen een levenslange gevangenisstraf riskeren, maar in Belarus blijven zij op vrije voeten. President Aleksandr Loekasjenko is niet aangeklaagd.

Europa, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten legden het regime van Loekasjenko vorig jaar sancties op naar aanleiding van het incident.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden