Clicky

 
Transport Online - Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal

Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal

Beleggers eisen 300 miljoen euro van Airbus voor omkoopschandaal
07-01-2022 11:50 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - Een groep investeerders eist een schadevergoeding van 300 miljoen euro van Airbus vanwege het omkoopschandaal van de Europese vliegtuigbouwer. De groep, bekend als de Stichting Investor Loss Compensation, vertegenwoordigt ongeveer 130 investeerders.

De rechtszaak, die in Nederland is aangespannen, is gericht tegen het concern, de accountants van het bedrijf en de huidige en voormalige bestuurders. De zaak heeft betrekking op de grote omkopingszaak bij Airbus, waarin de vliegtuigbouwer werd beschuldigd van het betalen van steekpenningen via tussenpersonen in zestien landen.

Met die steekpenningen werden contracten voor vliegtuigen binnengesleept. Volgens het Franse Openbaar Ministerie zou Airbus daarmee de winst op illegale wijze met 1 miljard euro hebben opgevoerd. In januari 2020 schikte Airbus de zaak voor 3,6 miljard euro met de openbare aanklagers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Schade

De groep investeerders stelt dat Airbus in de jaarrekeningen over de periode van minstens februari 2014 tot januari 2020 "onvoldoende over deze gebeurtenissen" heeft gerapporteerd. Als gevolg daarvan kochten de investeerders hun aandelen Airbus tegen een te hoge prijs en hebben ze aanzienlijke schade geleden. Ook zo het bedrijf hebben nagelaten om voldoende details te geven over de potentiële schikkingsregeling.

Airbus is op papier een Nederlands bedrijf. Daarmee kan de vliegtuigbouwer gebruikmaken van gunstige belastingregelingen.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats