Clicky

 
Transport Online - FNV: Lonen moeten automatisch meestijgen met de prijzen

FNV: Lonen moeten automatisch meestijgen met de prijzen

FNV: Lonen moeten automatisch meestijgen met de prijzen
06-01-2022 11:46 | Personeel | auteur Redactie

UTRECHT - Vandaag maakte het CBS bekend dat de cao- lonen in 2021 gemiddeld zijn gestegen met 2.1 procent. De inflatie was gemiddeld 2,4 procent. Om te voorkomen dat werknemers er in koopkracht op achteruit gaan, eist de FNV dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. 

Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur FNV: "De lonen zijn in 2021 gemiddeld 0.3 procent minder gestegen dan de prijzen, waardoor mensen in koopkracht achteruit gaan. Om dit te voorkomen eisen we dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. Dit moet worden vastgelegd in de cao’s. Werknemers zijn het beu om elk jaar opnieuw te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht."

Daarbovenop eist de FNV 100 euro bruto per maand erbij voor iedereen. Bolster: "Zodat mensen met lage inkomens er evenveel op vooruit gaan als mensen met hoge inkomens. En het minimumloon moet echt naar 14 euro bruto per uur, want van het huidige 10,80 kun je nu al amper rondkomen."

'Bedrijven dragen bij aan inflatie'

Of de prijzen verder stijgen is aan de bedrijven. Bolster: "Als zij ervoor kiezen om eerst hun hoge winsten veilig te stellen en de stijging van de prijzen en lonen volledig door te berekenen aan de consument dan dragen zij zelf bij aan een hoge inflatie."

Achtergrond Algemene Prijs Compensatie (APC)

De Algemene Prijscompensatie in de cao heeft als doel te garanderen dat het salaris van werknemers minimaal op gelijk niveau blijft. Werknemers zijn het beu om jaar op jaar te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie van het loon en het behoud van hun koopkracht. Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn, maar vastgelegd worden in de cao.

Om dit te bereiken zet de FNV in op een verhoging van de salarissen op 1 januari van het jaar met een percentage gelijk aan het inflatiecijfer van oktober van het voorgaande jaar. In 2022 zal dat percentage naar verwachting tussen de 2 en 2,5 procent uit gaan komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,384
Diesel2,088

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats