Clicky


Nieuwe regelgeving ministerie Infrastructuur en Waterstaat 2022

Nieuwe regelgeving ministerie Infrastructuur en Waterstaat 2022
03-01-2022 10:26 | Politiek | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Per 1 januari 2022 geldt een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen zoals trekkers en gemotoriseerde grasmaaiers, kunnen Nederlanders weer subsidie aanvragen voor elektrische auto’s en zijn er nieuwe regels om het gebruik van schonere brandstoffen in de transportsector te versterken.

Dit zijn enkele wijzigingen in de regelgeving op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hieronder een selectie van veranderingen per 1 januari 2022.

Registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Voor (land)bouwvoertuigen zoals trekkers, gemotoriseerde grasmaaiers en SRV-wagens, geldt nu een registratieplicht. Dat betekent dat eigenaren een kentekenbewijs moeten kunnen tonen. Op deze plicht geldt tot 1 juli 2022 wel een coulanceregeling: eigenaren worden niet beboet als ze dat kentekenbewijs nog niet kunnen laten zien.

Elektrisch rijden

Nederland kan vanaf begin januari weer subsidie aanvragen voor aanschaf of private lease van een elektrische personenauto. Er is 71 miljoen euro beschikbaar voor mensen die een nieuwe personenauto willen, dat betekent dat vijf keer zoveel mensen daarvoor in aanmerking komen dan in 2021. Het bedrag per auto is 3350 euro. Ook voor tweedehands elektrische personenauto’s is in totaal meer subsidie beschikbaar, dat is vanaf 1 januari 2022 20 miljoen euro. Het bedrag per auto is hier 200 euro.

Daarnaast wordt de aanschaf of private lease van een emissieloze bedrijfsauto voor kleine bedrijven aantrekkelijker. Zij krijgen tot 12% subsidie in 2022, in plaats van 10% in 2021.

Biobrandstoffen transport

Nieuwe Europese regelgeving zorgt dat de transportsector de komende jaren biobrandstoffen inzet. Die zijn nodig om de klimaatdoelen te halen: op weg naar volledig elektrisch vervoer of vervoer per waterstof. Met deze regelgeving is Nederland interessant als investeringsland. Vanaf 1 januari zijn ook nieuwe regels van kracht om het toezicht op de toepassing van biobrandstoffen te versterken.

Walstroom

Dit jaar kan intensief worden geïnvesteerd in het gebruik van walstroom. Met walstroom kunnen aangemeerde schepen de stroomvoorziening van de kade gebruiken. Hierdoor hoeven zij geen vervuilende stookolie te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Waar begin 2021 nog 12 miljoen euro te besteden was, ligt er inmiddels 214 miljoen klaar om via walstroom te investeren in schonere lucht.

Milieu-investeringsaftrek (MIA\Vamil)

Investeren in duurzame technieken zoals refurbished plafondplaten of een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel, is volgend jaar fiscaal extra aantrekkelijk. Voor deze investeringsaftrek is in totaal 169 miljoen euro beschikbaar. Behalve dat het MIA-budget is verhoogd, zijn ook verschillende aftrekpercentages in 2022 hoger dan in 2021.

Steun voor circulaire MKB’s

In 2022 komt naar verwachting ongeveer 6 miljoen euro vrij voor bedrijven die hun bedrijfsvoering circulair willen inrichten. In 2021 was dat nog 4,5 miljoen euro. Het geld is beschikbaar voor mkb-ondernemers die samen een product of dienst circulair ontwerpen of een businessmodel circulair maken en zo grondstoffen en CO2-uitstoot besparen.

Afgelopen twee jaar maakten 225 bedrijven ook al aanspraak op deze financiële steun van het kabinet. Zo ging er geld naar het ontwikkelen van circulaire isolatiejassen in de zorg, naar kleine brouwerijen die gezamenlijk overstappen op een systeem voor herbruikbare flesjes in plaats van gerecyclede flesjes, naar textielverf uit schimmels en naar demontage- en sloopmaterialen voor circulair hergebruik in bouwprojecten.