Clicky


Buikkramp, zoektocht en lekke band voor Martin van den Brink

Buikkramp, zoektocht en lekke band voor Martin van den Brink
02-01-2022 18:46 | Uitslagen | auteur Redactie | Esther van der Wal

HA’IL - De eerste echte etappe in de Dakar Rally heeft in het klassement van de vrachtwagens direct voor aanzienlijke verschillen gezorgd. Veel truckers hadden in de proef rond Ha’il niet alleen moeite met het zware zand, maar meer nog met het zoeken naar één van de waypoints. Het leek vandaag wel ‘nationale puzzeldag in Saoedi-Arabië’.

Martin van den Brink kijkt met met gemengde gevoelens terug op de toch wel lastige eerste etappe. "Het was een zwaar dagje. Een mooie proef met veel zand. Het grootste probleem was echter dat ik de hele dag heb gereden met flinke buikkramp. Dat is gisteravond begonnen en ik heb er de hele nacht last van gehad. Ik hoop dat het vanavond iets beter gaat."

Ook Martin en zijn co-piloten Peter Willemsen en Bernard der Kinderen hadden moeite met het vinden van het waypoint. "Daar hebben we veel tijd verloren," aldus Martin. "Wij hebben hem uiteindelijk gevonden. Maar als je slim bent laat je het lopen en pak je 15 minuten straftijd. Nun zijn we meer tijd, ik denk een half uurtje, kwijtgeraakt. Maar ik vind dat we altijd het waypoint moeten proberen te vinden."

De elfde plaats in de daguitslag was zijn deel. Naast de buikkrampen en de puzzeltocht had de equipe van Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco in de openingsfase nog een oponthoud. "We hebben nog een tien minuten verloren door een lekke band. Maar verder zijn we wel tevreden. We kijken uit naar het vervolg."

Sterk optreden Mitchel

Mitchel van den Brink kende opnieuw een sterke dag. De snelle assistent kweet zich uitstekend van zijn taak en finishte op nog geen vier minuten van vader Martin. De 19-jarige Harskamper reed een uitgekiende etappe en kwam zodoende probleemloos aan de finish. De zeer verdienstelijke twaalfde plaats maakt dat het strijdplan voor Van den Brink jr. volgens plan verloopt en morgen in het kielzog van de drie kopmannen van Team De Rooy kan vertrekken.

Janus van Kasteren wist namens Team De Rooy de schade te beperken en eindigde als zevende op 22 minuten en 16 seconden. Martin van den Brink, Mitchel van den Brink en Vick Versteijnen eindigden op een achterstand van rond de 50 minuten in slagvolgorde. Zij werden respectievelijk elfde, twaalfde en dertiende in de etappe van vandaag.

Van Kasteren gaf in de Iveco Powerstar uiteindelijk een paar minuten prijs op de nummers vier (Shibalov), vijf (Karginov) en zes (Macik). "De achterstand op de winnaar is wel behoorlijk. Maar verder moeten we tevreden zijn met de geringe achterstand op de rijders voor ons."

Vick Versteijnen, Teun van Dal en Randy Smits eindigden vandaag als dertiende, net achter hun snelle assistent Mitchel van den Brink.

De eerste etappe werd een prooi voor de Rus Dmitry Sotnikov. De titelhouder bleef zijn team- en landgenoot Eduard Nikolaev 38 seconden voor. De Tsjech Ales Loprais voorkwam een Kamaz-kwartet in de top vier door Karginov en Shibalov voor te blijven. De zesde plaats, net voor Janus van Kasteren, was voor Martin Macik.

Geen marathon etappe

Maandag gaat de tweede etappe van Ha’il naar Al Artawiyah. Naast een verbindingsroute van 230 kilometer is er een special stage van 338 kilometers. De proef bestaat voor een groot deel uit zand en de eerste serieuze duinen doemen op. In deze etappe wordt het koren van het kaf gescheiden. Dat lijkt wel zeker.

De beoogde marathon etappe komt echter te vervallen. In het noorden van Saoedi-Arabië regent het hevig en is het onmogelijk om de deelnemers in het marathon bivak te laten overnachten. De deelnemers gaan maandag naar het bivak in Al Quaisumah, de geplande finishplaats na de etappe van dinsdag. De deelnemers kunnen na de etappe van maandag gewoon gebruik maken van de diensten van de vertrouwde servicemonteurs.