Clicky


Lufthansa schrapt 33.000 vluchten vanwege verspreiding omikron

Lufthansa schrapt 33.000 vluchten vanwege verspreiding omikron
23-12-2021 19:26 | Burgerluchtvaart | auteur ANP/DPA/AFP

KEULEN - [update 19:27 uur] Lufthansa schrapt ongeveer 10 procent van zijn winterdienstregeling vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Dat betekent dat ongeveer 33.000 geplande vluchten niet meer doorgaan. Het Duitse luchtvaartconcern gaat ervan uit dat de nieuwe virusgolf komende maanden zorgt voor minder vraag naar vliegtickets.

"Van half januari tot februari zien we een scherpe daling van het aantal boekingen", heeft topman Carsten Spohr gezegd in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Vooral passagiers uit thuismarkt Duitsland en Zwitserland, Oostenrijk en België laten het waarschijnlijk afweten. In de omringende landen heeft Lufthansa met Swiss, Austrian Airlines en Brussels Airlines grote dochtermaatschappijen.

Omikron komt daarmee hard aan bij Lufthansa. Europa's grootste luchtvaartgroep voerde ten opzichte van voor de virusuitbraak juist weer ongeveer 60 procent van de vluchten uit. En de hoeveelheid passagiers zat de laatste tijd op ongeveer de helft van het normale niveau. Het aantal geannuleerde vluchten zou, uitgaande van de verwachte vraagafname, eigenlijk nog hoger moeten zijn. Maar Lufthansa kiest er volgens Spohr voor om 18.000 "extra, onnodige vluchten" te blijven uitvoeren omdat de onderneming anders mogelijk belangrijke landings- en vertrekrechten verliest.

Lufthansa is niet de enige maatschappij die snijdt in haar vluchtschema. Eerder deze week kondigde bijvoorbeeld Ryanair al aan het aantal vluchten in januari met een derde terug te brengen.

Ook komende dagen zullen er al meerdere vluchten geschrapt worden bij Lufthansa. Dit komt omdat er te veel piloten ziek zijn. Het gaat om piloten met als standplaats Frankfurt die op de Airbus A330 en A340 mogen vliegen, meldde luchtvaartwebsite aero.de. Daardoor kunnen tot en met zondag zes intercontinentale vluchten met bestemmingen als Chicago, Boston, Houston en Washington niet doorgaan.

Lufthansa deed nog een oproep om piloten te vinden, maar dat haalde niets uit. Het bedrijf zei een "zeer grote buffer" te hebben ingebouwd voor de planning, maar door onder meer quarantainegevallen was daar al minder van over. Ook is er sprake van een "piek aan vluchten van midden december tot begin januari" die tot grote moeilijkheden leidde om de vluchten vol te plannen. Volgens een woordvoerder was "het extreem hoge gehalte zieken" de druppel. Lufthansa wil de getroffen passagiers omboeken.