Clicky


Fluxys zoekt bedrijven in North Sea Port om aan te sluiten op waterstof- en/of CO2-infrastructuur

Fluxys zoekt bedrijven in North Sea Port om aan te sluiten op waterstof- en/of CO2-infrastructuur
17-12-2021 10:01 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GENT - Fluxys heeft plannen voor het aanleggen van een pijpleidingennetwerk voor waterstof en CO2. Voor bedrijven in het Gentse deel van het havengebied in North Sea Port kan dit een nieuwe stap betekenen in de waterstofeconomie en de vermindering van de CO2-uitstoot.

In januari 2021 vroeg Fluxys aan mogelijke gebruikers en industriële spelers van het toekomstige waterstof- en CO2-netwerk deel te nemen aan een informatieve marktraadpleging. De verzamelde informatie gaf Fluxys, dat in België instaat voor het aardgasnet, een duidelijk zicht op de manier waarop de marktbehoeften geografisch en in de tijd kunnen evolueren.

Vervolgens lanceerde Fluxys op 15 december de vraag aan industriële partijen om hun belangstelling uit te spreken voor een aansluiting op waterstof- en/of CO2-infrastructuur met open toegang. Dit is een volgende stap in de richting van het aanleggen van nieuwe leidingen en het herbestemmen van bestaande infrastructuur, aldus Fluxys. Op die manier kan Fluxys tegen midden 2026 zorgen voor efficiënt vervoer van zowel waterstof als CO2 in.

Netwerk voor waterstof en CO2

North Sea Port zet zich samen met infrastructuur- en energiebedrijven in om een pijpleidingennetwerk voor het transport van waterstof en CO2 in het hele grensoverschrijdende havengebied te realiseren. Deze vraag aan bedrijven om aan te sluiten op deze toekomstige infrastructuur in het Gentse deel van het havengebied sluit hier helemaal bij aan.

North Sea Port heeft immers de ambitie om als haven een draaischijf in het Europese waterstofnetwerk te zijn en tegen 2050 klimaatneutraal te handelen. Deze marktverkenning is bovendien een belangrijke stap in de ambitie van North Sea Port om tegen 2025 minstens 500 MW aan grootschalige groene waterstof productie en bijhorende infrastructuur te hebben gerealiseerd.

“Als North Sea Port zien we deze investeringen in infrastructuur voor waterstof en CO2 graag tegemoet. Dit biedt in de toekomst heel wat mogelijkheden voor de productie, het transport en de opslag van waterstof alsook voor de afvang en de opslag van CO2 om deze uitstoot te verminderen. We nemen hierbij dan ook onze rol op om bedrijven in het havengebied en infrastructuurspelers samen te brengen”, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port.

Waterstofstrategie federale regering

Deze stap van Fluxys naar de markt ligt in het verlengde van de in oktober 2021 gepubliceerde waterstofstrategie van de federale regering in België. Fluxys stelt voor de nodige infrastructuur te ontwikkelen op het niveau van industriële clusters, verbindingen te maken tussen die clusters en met buurlanden om zo van België een invoer- en transithub te maken in een pan-Europees net voor waterstofvervoer.