Clicky

 
Transport Online - Gewijzigd standpunt tijdelijke urenuitbreiding: lage AWf-premie mogelijk

Gewijzigd standpunt tijdelijke urenuitbreiding: lage AWf-premie mogelijk

Gewijzigd standpunt tijdelijke urenuitbreiding: lage AWf-premie mogelijk
16-12-2021 12:01 | Personeel | auteur Redactie

DEN HAAG - De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 het standpunt over de tijdelijke urenuitbreiding gewijzigd. Werkgevers die daardoor te veel premie AWf hebben betaald, kunnen die premie terugkrijgen. U vraagt de teruggaaf aan door uw aangiften loonheffingen over 2020 en 2021 te corrigeren.

De staatssecretaris heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat een tijdelijke urenuitbreiding ook een tijdelijke wijziging van een bestaande arbeidsovereenkomst kan zijn. Hij komt hiermee terug op het eerdere standpunt dat een tijdelijke urenuitbreiding altijd een aparte arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is. Op deze aparte arbeidsovereenkomst was daarom de hoge AWf-premie van toepassing.

Gevolgen voor de premie AWf

Voor 2020, 2021 en 2022 geldt voor de tijdelijke urenuitbreiding dezelfde AWf-premie als voor de oorspronkelijke uren. Betaalt of betaalde u voor de bestaande arbeidsovereenkomst de lage premie AWf? Dan hebt u misschien over eerdere aangiftetijdvakken in 2020 en 2021 te veel AWf-premie betaald voor de tijdelijke urenuitbreiding.

Het gewijzigde standpunt heeft geen gevolgen voor u als u voor de bestaande arbeidsovereenkomst de hoge AWf-premie betaalt of betaalde.

Soms is de tijdelijke urenuitbreiding nog wel een aparte arbeidsovereenkomst

Dat is zo in de volgende situaties:

  • De werkzaamheden of arbeidsvoorwaarden voor de urenuitbreiding verschillen wezenlijk van die van de bestaande arbeidsovereenkomst.
  • U bent met de werknemer voor de urenuitbreiding expliciet een aparte arbeidsovereenkomst overeengekomen.

In deze situaties verandert er niets. Op deze aparte arbeidsovereenkomst is en blijft de hoge AWf-premie van toepassing.

Hoe krijgt u de te veel betaalde premie AWf terug?

Daarvoor moet u uw aangiften loonheffingen over 2020 en 2021 corrigeren. Volg voor het corrigeren van uw aangiften het stappenplan op de pagina AWf-premie over 2020 en 2021 terugkrijgen bij tijdelijke urenuitbreiding.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden